Regionalni skup u Beogradu

(Last Updated On: November 9, 2017)

Beogradski investicioni dani, koji počinju danas, okupiće više od 400 učesnika iz zemlje i sveta, ali i predstaviti investicione potencijale Beograda i dati mogućnost domaćim privrednicima da dobrim aranžmanima dodatno unaprede privredni ambijent u Beogradu i Srbiji, poručio je danas pomoćnik gradonačelnika Borko Milosavljević na konferenciji za novinare u Starom dvoru.

On je istakao da je suština ovog foruma, koji se organizuje 9. i 10 novembra, je da usled naše dobre, povoljne investicione klime, koja je u skladu i sa ocenama Svetske banke, MMF-a i svih međunarodnih institucija, iskoristimo našu komparativnu prednost, saopštio je Beoinfo.

Prema njegovim rečima, forum će obeležiti centralni panel, koji se odnosi na region.

“Zadatak i uloga Beograda je da pokrene međunarodnu saradnju i insistira na tome, ali i da unapredi regionalnu saradnju. To će biti panel gradonačelnika regiona kome će, osim gradonačelnika Beograda, prisustvovati i gradonačelnici Tirane, Podgorice, Sarajeva, Zagreba, Banjaluke. Naša želja je da se u direktnoj komunikaciji glavnih gradova, koji imaju oko 40 odsto BDP-a svojih zemalja, direktnim razgovorima gradonačelnika i njihovih timova uspostavljaju bolji bilateralni odnosi dva grada, indirektno i država, ali i da se prave konkretni projekti”, objasnio je Milosavljević.

Pokušaćemo, dodao je on, da na biznis forumu napravimo i neke zajedničke projekte sa kojima će glavni gradovi regiona nastupati.

“Ovaj forum će obeležiti i prisustvo međunarodnih institucija, a njihova uloga je da na objektivan, nezavistan i nepristrasan način, svim investitorima koji budu došli na forum objasne i pokažu kakva je investiciona klima trenutno u Srbiji”, naglasio je Milosavljević.

Forum, osim prezentacija investicionih potencijala Beograda i Srbije, ima i radni karakter, precizirao je Milosavljević i dodao da će biti organizovani radni sastanci, “B2B” sastanci, a posebno će biti organizovani sastanci sa kompanijama i investitorima koji žele direktno da razgovaraju o mogućim oblicima saradnje.

Predsednica Centralnoevropskog foruma za razvoj (CEDEF) Ana B. Bovan izrazila je nadu da će forum biti uspešan jer gradonačelnici dolaze sa velikom grupom privrednika. Tako recimo Grad Sarajevo dovodi grupu od dvadesetak privrednika, navela je ona i dodala da će i iz drugih gradova biti veliki broj zainteresovanih firmi.

“Biće organizovan i panel direktora iz regiona i Srbije, a osim toga imamo i lokalne samouprave iz Srbije koje su takođe aktivne. Beogradski investicioni dani su promocija i stavljanje na još bolje mesto na investicionoj mapi Beograda i Srbije. Petnaestak gradova iz Srbije uključilo se u ovaj proces, oni imaju svoje projekte iz oblasti energetike, infrastrukture, turizma, a pojedinačne firme iz privatnog sektora u oblasti rudarstva, poljoprivrede, građevinarstva, trgovine, turizma i ugostiteljstva i socijalne zaštite”, naglasila je Bovan.

Izvor: Tanjug