Novosti u stomatologiji

(Last Updated On: November 12, 2017)

Stomatološka ordinacija je mesto koje se značajno promenilo poslednjih decenija, uvođenjem tehnoloških novina, na zadovoljstvo pacijenata. Strah od zubara nije nestao, i dalje malo ko voli da čuje agresivni zvuk turbine, ali se kod nekih intervencija značajno smanjio.

Najveći broj radova na zubima danas je bezbolan. Uz to, stomatolozi se ponose nekada nezamislivim kombinacijama, koje omogućavaju da svi pacijenti dobiju lepa i funkcionalna rešenja. Implanti, silikonske proteze, izbeljivanje zuba, nadogradnje i plombe od novih materijala na našim prostorima više nisu retkost i u svakom gradu postoje stomatološke ordinacije koje ove usluge nude.
O implantima i izbeljivanju uglavnom ste čitali. Silikonske proteze, međutim, manje su poznate, pa da objasnimo o čemu je reč.

Silikonske proteze

Nazivaju ih različito – silikonske, fleksibilne, elastične, ili valplast, po jednoj od vrsta. Ove proteze, napravljene od mekih i savitljivih materijala, u nekim slučajevima gubitka zuba su odlično rešenje.

Klasične proteze napravljene su od čvrstog materijala ili imaju metalnu osnovu. Pacijenti najpre imaju problem sa navikavanjem, pošto ih osećaju kao strano telo. Ukoliko ne leže savršeno, a događa se iz različitih razloga, potrebno je vežbati da se jezikom i mišićima obraza zadržavaju na mestu tokom žvakanja, smejanja, govora…

Sa valplast protezama to nije slučaj. One dobro prianjaju uz desni, zahvaljujući laganom elastičnom sintetičkom polimeru – materijalu od kojeg su napravljene.

Za razliku od klasičnih proteza, silikonske su “udobnije” – ne žuljaju čak ni osobe sa osetljivim desnima, što je veoma važno za zdravlje usne duplje.

Metala nema i izrada proteze je brža. Silikonske proteze se ne mogu slomiti prilikom pada, što je još jedna prednost.

Jedino upozorenje odnosi se na održavanje – ovu vrstu proteza, preostale zube i usta potrebno je još pažljivije prati četkicom, sa dosta tople vode najmanje dva puta dnevno, pošto je prianjanje za desni veće, pa je usna šupljina podložnija eventualnom razvoju bakterija u međuprostoru.

Fleksibilne valplast proteze, dakle, veoma pouzdano i estetski uspešno zamenjuju nedostajuće zube. Cena je oko dva puta viša od one za klasičnu protezu, ali i značajno niža od cene rešenja sa implantima – samo jedan implant prosečno košta kao cela valplast proteza.