Raste broj Starlink satelita na zvezdanom nebu

(Last Updated On: )

Pre nekoliko meseci građane Srbije uznemirila je pojava na destine svetlećih objekata koji su se, u pravilnom nizu, kretali noćnim nebom. Ubrzo je stiglo objašnjenje da su u pitanju Starlink sateliti, čiji je zadatak da obezbede internet čitavoj planeti i, posebno, teško dostupnim lokacijama za koje do sada nije bilo rešenja.

Kompanija SpaceX, u vlasništvu tehnološkog magnata Ilona Maska, pre tri dana u orbitu je poslala još 60 satelita. Posle ove, po redu 16. misije lansiranja, ukupno ih ima 955, od 1440 satelita koji su planirani u prvoj fazi. Očekuje se da do kraja naredne godine plan bude ispunjen, i da se internet vezom pokrije čitava površina Zemlje.

Posle prve sledi druga faza, u kojoj će se sateliti umesto na sadašnjoj visini od 550 kilometara nalaziti na udaljenosti od Zemlje većoj od 1000 kilometara. Oni će imati donekle drugačiju namenu, a u međuvremenu bi postojeća konstelacija trebalo da ispuni svoj cilj.

Dok se noćno nebo lagano menja, iz najzabačenijih delova Sjedinjenih Američkih Država i Kanade stižu prvi rezultati testiranja. Internet koji je dostupan pretplatnicima dostiže brzinu između 50 i 150 megabajta po sekundi sa latencom između 20 i 40 milisekundi, što je za ove krajeve bilo nezamislivo.

Sa podizanjem dodatnih satelita, izgradnjom novih baznih stanica na zemlji, i usavršavanjem softvera, očekuju se dalja poboljšanja. Ali i pad cena. Za sada, beta verzija uključuje kupovinu tanjira i modema/rutera za 499 dolara i mesečnu pretplatu od 99 dolara. Oprema ne zahteva podešavanja – čim se uključi, terminal sam traži Starlink satelit i u roku od nekoliko milisekundi se vezuje za njega.         

Uspesi Starlink misije beleže kontinuitet, a paraleno sa njima rastu ambicije konkurencije – privatnih kompanija, ali i velikih država.       

Nama… koji pratimo aktivnosti najmoćnijih i čekamo u dugom redu na dolazak novih tehnologija, ostaje da se složimo sa porukom ljubitelja posmatranja zvezda – “Noćno nebo sigurno nikada više neće biti isto”.