Rast arapskog poslovanja u Srbiji

(Last Updated On: May 13, 2019)

Arapski investitori, biznismeni, poslovni partneri, u sve većem broju prisutni su na srpskom tržištu. Predstavnici gotovo svih privrednih grana domaće industrije trude se da uzvrate sličnom merom, ili da uspostave kontakte na domaćem terenu. Paralelno, raste broj zahteva za specijalizovane usluge koje prate poslovanje – finansijski konsultanti, prevodioci i sudski tumači za arapski jezik na Novom Beogradu i u drugim biznis zonama prestonice imaju pune ruke posla.

Najnoviji primer je privatizacija Luke Novi Sad, za koju je kompanija “P&O Ports” iz Ujedinjenih Arapskih Emirata isplatila 7,99 miliona evra. Najavljene su ozbiljne investicije u iznosu većem od 15 miliona evra u naredne tri godine, i nove tehnologije. Isplativost ovog posla se, imajući u vidu značaj Dunava kao strateškog evropskog plovnog puta, može očekivati.

Luku Novi Sad u velikoj meri koristiće za transport i firme iz Emirata koje već posluju na srpskom tržištu. Prema rečima Siniše Malog, ministra finansija u Vladi Srbije, čija je izjava nedavno objavljena – vrednost arapskih investicija u našoj zemlji povećana je u poslednjih nekoliko godina 600 puta.

Kompanijama “Al Dahra”, “Etihad ervejz”, “Elit agro” i “Al Ravafed”, banci “Mirabank” i partnerima Srbije u projektu “Beograd na vodi” pridružio se “P&O Ports”, iz sastava arapskog lučkog giganta DP World. DP World posluje u 40 zemalja sa 78 svojih firmi. Ima preko 45.000 zaposlenih iz 130 zemalja, opslužuje 70 hiljada brodova godišnje i dnevno rukuje sa 174 hiljade kontejtera.

Predsednik P&O Ports-a Sultan Ahmed Bin Sulayem izjavio je povodom ugovora da se, pre svega, očekuje povezivanje sa rumunskom lukom Konstanca kojom, takođe, upravlja DP World, i dalje usmeravanje tovara prema luci Jebel Ali Port, Dubai. Veoma je važno, dodao je, što se na ovaj način otvaraju mogućnosti za transport uglja i roba u građevinskom i prehrambenom sektoru u rasutom stanju.