Novi podaci o prihodima

(Last Updated On: )

Prosečni mesečni prihodi domaćinstava u Srbiji u novcu i naturi u drugom kvartalu ove godine iznosili su 60.195 dinara, a prosečni izdaci za ličnu potrošnju domaćinstava iznosili su 61.477 dinara, saopštio je Republički zavod za statistiku. Kako je navedeno, prosečni prihodi su za 2,6 odsto veći nego u istom periodu prethodne godine, a troškovi za ličnu potrošnju domaćinstava su veći za 2,2 odsto.

Najveći udeo u prihodima u novcu i u naturi imaju prihodi iz redovnog radnog odnosa – 50,3 odsto, penzije – 31,8 odsto, naturalna potrošnja – 3,7 odsto, prihodi van redovnog radnog odnosa – tri odsto, prihodi od poljoprivrede, lova i ribolova – 2,9 odsto, ostala primanja od socijalnog osiguranja – 2,8 odsto, ostala primanja – 2,6 odsto, i 2,9 odsto čine prihodi iz ostalih izvora.

Najveći udeo u ličnoj potrošnji domaćinstava čine izdaci za hranu i bezalkoholna pića – 34,2 odsto i za stanovanje, vodu, el. energiju, gas i ostala goriva – 16,6 odsto.

Slede izdaci za transport – devet odsto, za ostale lične predmete i ostale usluge – 6,1 odsto, za odeću i obuću – 5,5 odsto, za komunikacije – 5,5 odsto za rekreaciju i kulturu – 4,8 odsto, za alkoholna pića i duvan – 4,8 odsto, za opremu za stan i tekuće održavanje – 4,6 odsto, za zdravlje – 4,5 odsto i 4,4 odsto čine izdaci za ostale grupe lične potrošnje.

Podaci o prosečnim mesečnim primanjima i izdacima dobijeni su na osnovu ankete 1.619 domaćinstva.

Izvor: Beta