Radnici PKB-a nisu postigli sporazum sa državom

(Last Updated On: )

Ministarstvo privrede Srbije odbilo je danas da se nagodi sa radnicima i penzionerima Poljoprivrednog kombinata Beograd (PKB) oko naknade na ime besplatnih akcija koje nisu dobili kada je prodata ta firma, rekao je njihov advokat Saša Gemaljević.

On je agenciji Beta rekao da će bivši radnici, njih oko 2.700, sutra na protestnom skupu u Padinskoj skeli odlučiti koje će mere preduzeti protiv države.

Bivši radnici PKB-a su nedavno tužili PKB i državu i traže pravo na besplatne akcije jer ih u matičnom preduzeću nisu dobili iako je ta firma imala status društvene do 2009. godine. Tada je prema rečima Gemaljevića transformisana u državno preduzeće, a akcije prema Zakonu o privatizaciji dobili su samo zaposleni u nekim zavisnim firmama koje posluju u okviru PKB, ali ne i u matičnoj kompaniji.

“Državni sekretar Ministarstva privrede Dragan Stevanović je na sastanku organizovanom uz pomoć kabineta predsednika države pitao zašto su se radnici posle 10 godina setili da traže akcije i time je odbijen naš predlog za sudsko poravnanje i obustavljanje sudskog spora koji je pokrenut u Privrednom sudu u Beogradu”, rekao je Gemaljević.

Dodao je da radnicima PKB pripada najmanje 12 miliona evra ili 15 odsto kapitala samo na osnovu cene od 120 miliona evra po kojoj je ta kompanija prodata u septembru prošle godine firmi Al Dahra iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

“Nismo računali imovinu koja je ostala neprodata ali možemo da zatražimo veštačenje i na taj način uvećamo vrednost kapitala koji pripada radnicima”, kazao je Gemaljević.

Radnici PKB su prema njegovim rečima ostali i bez prava na besplatne akcije koje su dobili svi punoletni gradjana jer su iz raspodele isključeni zato što su radili u društvenoj firmi i po tom osnovu su imali pravo na njene akcije.

Izvor: Beta