Pušten u prodaju prvi domaći digitalni token

(Last Updated On: June 15, 2022)

Prvi domaći digitalni tokeni biće ponuđeni investitorima danas i ta će ponuda važiti dve nedelje, a možda i kraće ukoliko se pokaže dovoljno interesovanje za ovaj, kod nas novi oblik ulaganja novca.

Komisija za hartije od vrednosti je privrednom društvu “Finspot” odobrila da objavi inicijalnu ponudu za 35.250 Finspot faktoring tokena, po nominalnoj vrednosti do 1.000 dinara, što ukupno iznosi 35,25 miliona dinara. “Proces izgleda prilično jednostavno. Potencijalni investitori se registruju preko naše platforme, otvorimo im nalog i onda im proverimo ličnu ispravu i bankovni račun, a zatim elektronskim putem uplate cenu tokena. Jedan token košta 1.000 dinara, a minimalna investicija je 10.000 dinara“, objasnio je Ognjen Kurtić iz “Finspota” za Tanjug.

Dodao je da nakon što se objavi uspešnost ponude, investitor dobija tokene u svoj novčanik i onda može da ih ulaže u investicione ponude “Finspota”.

Na našoj platformi mogu da nađu naše proizvode u koje mogu da ulažu tokene, s tim da treba da odluče na koji period ih ulažu. Mi nudimo investicione periode na tri, šest i 12 meseci, a u zavisnosti od toga je i prinos koji će im biti isplaćen kada istekne investicioni period. S tim da prinos iznosi od sedam do 10 odsto, na šta se plaća porez od 15 procenata“, precizirao je Kurtić.

Mi smo u faktoring biznisu koji može da podrži takve prinose, a nama je taj novac značajan da bismo mi mogli da nastavimo sopstveni rast, tako da smo spremni da platimo dobro taj novac koji bismo koristili“, rekao je on.  

Kurtić je objasnio da je digitalni token zapis na blokčejn mreži, koji predstavlja nematerijalno pravo, a u suštini je finansijski instrument poput obveznice ili akcije, s tim da se zahvaljujući tehnologiji preskaču papirološke prepreke koje su ranije postojale, pa investitor može lakše da uloži u neki biznis i tako oplodi svoj novac.  

Svi rizici investiranja u naše tokene dati su u belom papiru, što je dokument koji nam je izdala Komisija za hartije od vrednosti i tu može da se vidi na koji način može doći do toga da ostanete bez povrata sredstava. Mi kao kompanija garantujemo prinos koji postoji u investicionom indeksu“, rekao je Kurtić. Objasnio je da “Finspot” radi u strogo regulisanoj oblasti, jer je to faktoring agencija koja ima licencu Ministarstrva finansija i podleže spoljnoj reviziji.  

Tržište kapitala kod nas nije razvijeno i kroz izdavanje digitalnih tokena kompanije mogu da ponude neku svoju vrednost i da na osnovu toga dobijaju kapital od široke populacije. Tako da postoji velika prednost razvijanja alternativnog izvora investiranja, gde će ljudi moći, osim ulaganja u nekretnine i u banke, da imaju još neke opcije da uzlažu svoj novac“, naveo je Kurtić.   Dodao je da tako svaki građanin može postati investitor i objasnio da je upravo zato “Finspot” odredio tako nisku nominalnu vrednost tokena.

Zarada na 10.000 dinara za tri meseca nije velika, ali možete da vidite da to radi i da se kasnije eventualno odlučite na neki veći iznos“, rekao je Kurtić.

Izvor: 021