Pupin, uzor generacijama koje dolaze

(Last Updated On: )

Ministarka trgovine, turizma i telekomunikacija Tatjana Matić saopštila je da je dostupna najveća digitalna arhiva dokumenata koji svedoče o životu i radu velikog srpskog naučnika Mihajla Pupina,  realizovana u okviru projekta ”Arhiva Mihajlo Pupin”, a pod pokroviteljstvom Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija.

,,Projekat prikupljanja i digitalizacije arhivske građe o životu i radu našeg velikog naučnika, Mihajla Idvorskog Pupina, od neizmernog je značaja za identitet srpskog naroda i važnog perioda naše istorije u kojem je Pupin ostvario izuzetna naučna dostignuća, ali i pokazao da je veliki, odani patriota i rodoljub”, rekla je Matić.

Ona je istakla da interaktivna ,,Arhiva Mihajlo Pupin” u kojoj se nalazi više od hiljadu artikala i dokumenata koji svedoče o životu i radu našeg naučnika, predstavlja bogatu i jedinstvenu riznicu kakvu Srbija, a ni svet nije imao do sada.

,,Veoma smo ponosni što je realizovana digitalna arhiva od sada deo bogatog srpskog nasleđa i što predstavlja primer izvanrednog ljudskog doprinosa koji je ostvario Mihajlo Pupin, pre svega kao naučnik, ali i kao dobrotvor, mecena, politički radnik, pred čijim likom i delom ostajemo zadivljeni”, završila je Matić.

Na promociji projekta digitalizovane arhivske građe ”Arhiva Mihajlo Punin” u Galeriji RTS otvorena je i predstavljena izložbena postavka originalnih artefakata iz života profesora Mihajla Pupina, koja su deo lične arhive autorke projekta, Aleksandre Ninković Tašić.

,,Arhiva Mihajlo Pupin” dostupna je na sledećem linku http://www.arhivapupin.rs/