U Srbiji potvrđen ptičiji grip

(Last Updated On: )

Novi talas avijarne influence, poznatije kao ptičiji grip, stigao je i u Srbiju. Najugroženiji su ovoga puta ždralovi, a žarište je u Mađarskoj gde je do sada izbrojano oko 10.000 uginulih, ovih ptica. Kod nas se ptičiji grip pojavio na mestima koje ždralovi koriste za odmor prilikom preleta ka jugu. Postoji velika opasnost da se virus prenese na domaću živinu.

Preporuka građanima je da ne ulaze u zaštićeno područje Specijalnog rezervata Slano Kopovo kod Novog Bečeja, jer su do sada čuvari prirode ovde pronašli više od 70 uginulih ždralova, čiji ostaci su uklonjeni na propisan način. Zahvaljujući pomoći i same opštinske uprave koja je angažovala Zoohigijenu, ptice su neškodljivo uklonjene. “Znači iskopana je rupa, ptice su odložene, prekrivene krečom“, kaže Darko Lazarević, biolog u Rezervatu prirode “Slano Kopovo”.

Potvrda da je reč o ptičijem gripu stigla je nakon analize uzoraka tkiva uginulih ždralova na Naučnom institutu za veterinarstvo iz Novog Sada. Virus je i ove godine stigao ranije. “Taj virus uglavnom je prisutan u nekim hladnijim periodima godine, zimi i uglavnom je pogađao patke, labudove. Međutim, u poslednje dve do tri godine virus je praktično ušao u populacije skoro svih divljih ptica i ostavlja katastrofalne posledice po njihove populacije“, rekao je Milan Ružić iz Društva za proučavanje ptica Srbije.

Stručnjaci apeluju na građane da obaveste nadležne ukoliko im iznenada ždral sleti u dvorište ili ih vide u naseljima da nemaju želju da polete. To je obično prvi znak da su zaraženi.

“Tri-četiri dana stoje iznemogle i ne mogu da jedu više. Izgube koncentraciju kretanja. Jednostavno posle uginu. Nema spasa za njih, ako se zaraze virusom ptičije gripe H5N1. U Senti zadnjih nekoliko dana tri ždrala smo našli u sred grada u baštama i tamo uginu ždralovi. Postoji velika opasnost da se virus prenese na domaću živinu“, navodi biolog-ornitolog Jožef Gergelj.

Do sada je na lokalitetima uz Tisu, u Kapetanskom ritu, okolini Čoke, Slanom Kopovu, Rusandi pronađeno oko 500 uginulih ždralova. U ovakvim situacijama ugroženi su i odgajivači domaće živine, koji treba da podignu mere opreza i zaštite svojih jata., piše “RTS”.

Izvor: Mondo/RTS