Protesti zbog cena goriva

(Last Updated On: June 8, 2018)

Protesti protiv poskupljenja goriva održaće se danas, 8. juna, u većini gradova Srbije blokadom puteva od 17 časova.

Građani se organizuju putem društvene mreže Fejsbuk, gde se u dve Fejsbuk grupe pozivaju građani da svojim automobilom blokiraju put na kome se u tom trenutku budu nalazili. Organizacija se vrši po gradovima Srbije.

Organizatori blokade su na društvenim mrežama objasnili da se bore za usvajanje tri zahteva.

Prvi zahtev vozača jeste da se usvoji nova cena goriva koja neće prelaziti brojku od 110 dinara po litru za dizel i 120 dinara po litru za benzin, takođe se navodi da ta cena bude važeća za sve pumpe u zemlji.

Zahtevi obuhvataju i novi proračun cene goriva i to na način da se cena goriva obračunava tako što će se na osnovnu cenu benzina uračunati porez pa tek onda na oporezovanu cenu dodati akcizu koja ne sme biti više od 50 odsto osnovne cene benzina.

Vozači su se u svojim zahtevima osvrnuli i na vlasnike koji poseduju automobile na plin, i uvrstili zahtev da cena plina ne sme da bude veća od polovine cene bezolovnog benzina.

Protesti poljoprivrednika

Članovi Nezavisne asocijacije poljoprivrednika Srbije krenuće u ponedeljak, 11. juna u 8.30 časova u protestnu vožnju traktorima širom Srbije, najavio je predsednik Upravnog odbora Asocijacije, Jovica Jakšić.

Odluku o protestnoj vožnji je jednoglasno doneo Upravni odbor Asocijacije, kao “znak upozorenja zbog alarmantne situacije u agraru”, uz zahtev da se “hitno reši problem enormno visoke cene goriva, a onda i ostalo”.

“Naše članice zakazuju sastanke i donose odluke o maršutama i organizaciji protesta. Prijavljujemo okupljanja po zakonskoj proceduri. Odziv poljoprivrednika je veliki, mnogo veći nego što smo očekivali”, rekao je Jakšić.

“Protestna vožnja će trajati jedan sat, ali ako nam se ne izadje u susret, radikalizovaćemo protest”, kazao je Jakšić. On je rekao da je dosta neispunjenih obećanja.

“Pogrešno su postavljene teze: akcenat se stavlja na to da kod poljoprivrednika ima zloupotrebe, umesto da sistemski postave stvari, da se uredi registar poljoprivrednih gazdinstava. To treba da reše nadležni i to je jednostavno: vidi se koja gazdinstva kupuju djubrivo, seme i ko prodaje robu, a ko ne funkcioniše tako”, navodi Jakšić.

On je dodao da će revolt poljoprivrednika u ponedeljak biti iskazan pre svega zbog visoke cene goriva.

“Zašto je u Srbiji najviša cena? Evropski farmeri plaćaju 60 do 70 evrocenti litar, odnosno oko 90 dinara, a mi i do 170. Tražimo da se reši taj problem”, kazao je Jakšić.

On je dodao da je poznato da se akcize plaćaju na cigarete, alkohol, kafu, gorivo… što u prevodu znači porez na luksuz.

“Za nas poljoprivrednike rad na našim imanjima nije luksuz. Svojim radom mi pokušavamo da obezbedimo egzistenciju za svoje porodice i obezbedimo hranu za ostalo stanovništvo”, rekao je Jakšić.

Izvori: Danas / Beta