Pronađena Teslina pisma otkrivaju…

Pronađena su dva pisma Nikole Tesle, za koja se mislilo da su izgubljena, a reč je o pismima koja je veliki naučnik uputio Radoju Jankoviću, generalnom konzulu Kraljevine Jugoslavije u Njujorku, potvrdili su u “Adligatu”.

U pismima Tesla piše o Mihailu Pupinu, njegovoj bolesti i želji da ga poseti u bolnici, a pronađena su pre nekoliko dana i uz veliki napor otkupljena za muzeje ovog Udruženja, zahvaljujući zalaganju Viktora, Branislava i Gorice Lazić, kao i Aleksandre Ninković Tašić, Miloša Jankovića (osnivača “Adligata”) i časopisa Nedeljnik.

Prema rečima Viktora Lazića, osnivača “Adligata”, ovi artefakti su od izuzetnog značaja za srpsku kulturu, pisani su jasnim ćiriličnim pismom, a iz njih se vidi veoma blizak i brižan međusobni odnos Tesle i Pupina.

“Pisma na više načina menjaju poznatu istoriju odnosa ova dva naučnika i potvrđuju njihovu bliskost, dok u potpunosti demantuju priču o mirenju na samrtničkoj Pupinovoj postelji, pošto je očigledno da, u trenutku pisanja pisama, tri meseca pre Pupinove smrti, sukoba između dvojice velikana nije ni bilo, već jedino želje da se što pre sretnu”, kaže Lazić.

Pisma će biti dostupna istraživačima u prostorijama “Adligata” od ponedeljka, a udruženje Adligat očekuje pomoć nadležnih institucija na njihovoj konzervaciji i zaštiti.

Izvor: Tanjug

Tekstovi na sličnu temu
Danas je Dan državnosti Srbije
Počeo je septembar
Ako imate ratnu priču
Gvožđe: Da li ste znali?
O čokoladi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *