Program subvencija za nišku privredu

subvencije privrede u Nisu
(Last Updated On: October 7, 2019)

Komisija za dodelu finansijskih sredstava u okviru realizacije Programa lokalnog ekonomskog razvoja grada Niša, prema kriterijumima iz javnog poziva, izabrala je najpovoljniju ponudu banaka. Nju je podnela “Banca Intesa” sa kojom je u Gradskoj kući u Nišu potpisan Sporazum o poslovnoj saradnji. Sporazum su potpisali, u ime Grada, Gradonačelnik Darko Bulatović i u ime banke, regionalni direktor za poslovanje sa fizičkim licima i malim biznisom u Regionalnom centru Niš Violeta Marjanović.


„Već treću godinu zaredom “Banca Intesa” u saradnji sa Gradom Nišom pomaže razvoj lokalne privrede kroz povoljno finansiranje preduzetnika, mikro, malih i srednjih preduzeća. Sporazum koji smo danas potpisali obezbediće dodatnu finansijsku potporu za unapređenje poslovanja privrednika u Nišu, koje smo u sklopu realizacije programa lokalnog ekonomskog razvoja tokom prethodne dve godine podržali sa oko 340 miliona dinara kredita sa subvencionisanom kamatnom stopom. Zahvalila bih se Gradu Nišu na poverenju i odličnoj saradnji, i iskoristila bih priliku da pozovem sve privrednike da nas posete u bilo kojoj ekspozituri “Banca Intesa” u Nišu i pod veoma povoljnim uslovima unaprede svoje poslovanje.“, izjavila je Violeta Marjanović, regionalni direktor “Banca Intesa” za poslovanje sa fizičkim licima i malim biznisom u Regionalnom centru Niš.


Za Grad Niš je jako važno da se ovakvi programi realizuju kako bismo podstakli dalji razvoj preduzetništva i domaće privrede uopšte i time doprineli smanjivanju stope nezaposlenosti u našem gradu. Lokalnoj samoupravi su za realizaciju ovih planova potrebni pouzdani partneri i stoga sam zadovoljan što ćemo ovaj program realizovati u saradnji sa Bancom Intesa, koja je i u prethodne dve godine pokazala da je istinski dobar i pouzdan partner. Grad Niš izdvaja 9 000 000,00 dinara za subvenciju kamata na kredite koji će biti dodeljeni privrednim subjektima. Očekujem da će biti više zainteresovanih za ovakvu vrstu pomoći u odnosu na prošlu godinu, kada je kredite dobilo 159 privrednih subjekata

rekao je prilikom potpisivanja Sporazuma o saradnji Gradonačelnik Darko Bulatović.


Minimalni iznos kredita za koji će se subvencionisati kamata je 100 000,00 dinara, a maksimalni 1 500 000,00 dinara. Grad Niš subvencionisaće kamatu do utroška sredstava, sa rokom otplate od 12 meseci. Svrha subvencionisanja dela kredita je doprinos privrednom rastu kroz lakši pristup privatnog sektora kreditnim sredstvima, koja se odobravaju po povoljnijim uslovima.

Inače, program predviđa kratkoročno kreditiranje privrednih subjekata sa teritorije Grada Niša, uz učešće Grada kroz subvencionisanje kamate na kredite za:
- troškove nabavke mašina i opreme,
- osavremenjivanje procesa proizvodnje,
- stabilizaciju proizvodnje,
- investiranje u nova savremena sredstva za rad i proizvodnju,
- izgradnju, rekonstrukciju i adaptaciju poslovnog prostora.