200 godina Erste Grupe

200 godina Erste banke
(Last Updated On: )

Niko ne treba da zbog starosti, pola, socijalnog statusa ili nacionalnosti bude sprečen da uživa u mogućnostima koje se pružaju svim štedišama”, piše u osnivačkom aktu prve štedionice u Centralnoj i Istočnoj Evropi. Osnovana u Beču pre tačno 200 godina na ovom principu, Erste banka je i dalje posvećena cilju da finansijski i društveni napredak bude dostupan svima u regionu CIE. Na osnovu hrabrog principa „širenja i obezbeđivanja prosperiteta”, brojne štedionice su formirane širom regiona u decenijama koje su usledile nakon osnivanja Erste 1819. godine.

Novosadska štedionica, prva štedionica na teritoriji današnje Srbije, čija je Erste Banka naslednica, osnovana je 1864. u Novom Sadu. Danas Erste Banka Srbija opslužuje blizu 500.000 klijenata i i dalje je posvećena demokratizaciji bankarstva, dajući svoj doprinos pozicioniranju Erste Grupe kao vodeće bankarske grupe u Centralnoj i Istočnoj Evropi.

Svečanosti povodom proslave 200. godišnjice, održanoj u bečkoj koncertnoj dvorani Muzikferajn, prisustvovalo je oko 1500 zvanica iz javnog života Austrije i Centralne i Istočne Evrope, uključujući i predsednicu Vlade Srbije Anu Brnabić, kao i predsednika Austrije Aleksandera van der Belena i austrijsku kancelarku Brigit Birlajn.

Ponosni smo na svoje nasleđe i dugoročnu ispravnost i relevantnost svojih osnivačkih principa. Ti principi i istorija naprednog razmišljanja nalaze se u osnovi onoga što je danas Erste Grupa: moderna banka koja posluje sa stanovništvom i privredom i koja je snažno posvećena Centralnoj i Istočnoj Evropi. Naši osnivački principi nam takođe daju smernice za budućnost – nastavićemo da pomažemo klijentima da se staraju o svom finansijskom zdravlju, da stvaraju i štite prosperitet i realizuju nove poslovne ideje i lične ciljeve.

Andreas Trajhl, generalni direktor Erste Group Bank AG