Profesionalan odnos i posle raskida partnerstva

(Last Updated On: )

Vlasnicima kompanija i zaposlenima koji u poslu neguju profesionalan pristup ne bi trebalo da predstavlja problem da sa bivšim poslovnim partnerima ostanu u korektnim odnosima. U praksi, međutim, nije sve tako jednostavno. Ljudi se zbližavaju i lično, a višegodišnja saradnja čini da razviju prijateljstva, pa čak i porodične veze, kumstva…

Izvesna pouzdana istraživanja pokazuju da čak 70% poslovnih partnerstava propada. Suočeni sa raskidom poslovnih odnosa, dakle, imajte u vidu da se to ne dešava samo vama. Razvijte strategije i korake koje ćete preduzimati da sebe zaštitite, i otvorite vrata za mogućnost nove saradnje u budućnosti. Evo nekoliko saveta.

Imajte uvek u vidu da to što se desilo nije ništa lično. Biznis ima izvesne zakonitosti i niko neće rizikovati svoju poziciju da bi odbranio vašu. Razlozi nisu isključivo u vama. Ne optužujte sebe da niste dovoljno dobri, i ne očajavajte. Stavite se u poziciju drugog i razmislite kakav biste korak preduzeli da ste na njegovom mestu.

Održavajte kontakt sa partnerom sa kojim ste raskinuli poslovni ugovor, čak i ako ste veoma ljuti. Ovo se odnosi i na komunikaciju zaposlenih. Pokušajte da bivšeg partnera redovno diskretno informišete o vašem poslovanju. Možda on ima veze sa drugima, kojima će preneti dobro iskustvo sa vama, što pruža priliku za nove aranžmane.

Budite otvoreni za nove mogućnosti saradnje koje vam stari partner predlaže, čak i ako su nešto lošije. Lako ćete reći ne ako zaključite da to zaista nije dobro za vas, ali ne odbijajte ponudu ad hoc.

Naučite nešto iz novonastale situacije. Možda to partnerstvo nikako nije moglo dugo da traje – dešava se da je upravo zato bilo dobro, i da je dalo svoj maksimum. Razmislite, da li ste, ipak, napravili neku grešku i korigujte buduće ponašanje.

Uključite u svoje planove, prilikom svakog narednog partnerstva, i spremnost na situaciju raskida. Napravite planove o zamenama, potezima i akcijama koje ćete u takvim okolnostima preduzeti da zaštitite sebe.