Pripreme za prvu rafting avanturu

rafting
(Last Updated On: March 21, 2022)

Rafting je jedna od omiljenih aktivnosti među ljubiteljima aktivnog odmora, onima koji žude za iskustvom prirodnog ambijenta i avanturom. Svoju popularnost rafting duguje činjenici da je u pitanju bezbedan i relaksirajuć adrenalinski poduhvat, te bez obzira na iskustvo i fizičku spremnost možete učestvovati u uzbudljivoj aktivnosti i istovremeno doprineti svom fizičkom i mentalnom zdravlju u okviru jednog zaista relaksirajućeg okruženja netaknute prirode. Ukoliko planirate svoju prvu rafting avanturu, nesumnjivo se pitate na koji način je potrebno da se pripremite za ovo putovanje i konkretnu aktivnost, šta je potrebno poneti i šta sami aranžmani obuhvataju. Zbog toga ćemo vam u tekstu koji sledi ponuditi nekoliko korisnih saveta, ne biste li naposletku doživeli jedno sjajno iskustvo, koje ćete ubrzo poželeti da ponovite.

Oprema za rafting

Pitanje koje će oni koji se prvi put upuštaju u rafting avanturu neizostavno postaviti jeste pitanje opreme za samu aktivnost. Rafting centri u osnovi obezbeđuju svojim posetiocima svu neophodnu opremu, te ovo nije vaša briga. Iskusni skiperi koji sarađuju sa kampovima će vas pre raftinga uputiti u osnove u vidu kratke obuke, a tom prilikom ćete dobiti odelo, čizme, prsluk i kacigu. Zbog toga je svakako potrebno da izaberete najbolji i najpouzdaniji kamp, čiji će domaćini voditi računa o ovim stavkama, pobrinuti se da doživite lepo iskustvo i da se sjajno zabavite.

Izbor kampa

Za najbolje iskustvo je svakako najznačajniji faktor izbor kampa koji ćete posetit. Pored već pomenute adekvatne opremljenosti, ovo će uticati na pitanje vaše bezbednosti i celokupni doživljaj, počev od ambijenta u kojem ćete boraviti, pa do dodatnih sadržaja koji će vam biti na raspolaganju u okviru aranžmana. Budući da rafting sve više dobija na popularnosti, pred vama će biti relativno širok izbor, te se raspitajte o iskustvima onih koji su se pre vas upustili u ovaj poduhvat. Ukoliko izaberete klub koji je na dobrom glasu, kao što je Rafting centar Drina Tara, rafting će zasigurno biti avantura vredna pamćenja, a pri tome će vam sam boravak u kampu, mimo aktivnosti povodom koje ste krenuli na put, biti veoma prijatan.

Odeća za boravak u kampu

Izbor odeće koju ćete poneti svakako zavisi pre svega od vremenskih uslova koje očekujete, dakle od perioda godine u toku kojeg ste se odlučili na rafting. U osnovi je svakako dobra ideja da ponesete i topliju odeću, kao i pojedine komade koji će poslužiti u slučaju kiše. Ukoliko planirate šetnju i istraživanje krajolika, ponesite udobne patike, ukoliko je moguće nepromočive. Rezervni komadi udobne odeće poput pamučnih majica su uvek dobrodošli, naročito ukoliko ćete se opredeliti za dodatne aktivnosti poput vožnje kvadova, koje podrazumevaju peščane puteve i najčešće potrebu za presvlačenjem.

Sredstva za higijenu

Kao i na svako putovanje, potrebno je da ponesete osnovna sredstva za ličnu higijenu. U vašoj putnoj torbi bi svakako trebalo da se nalaze sapun ili gel za tuširanje, šampon i paste za zube. Pametno je svakako poneti i papuče koje ćete koristiti u kupatilu, dok je peškir neizostavan. Ovaj deo vašeg prtljaga varira u zavisnosti od vaših ličnih potreba. Uzmite u obzir da ćete nakon aktivnosti u koje ćete se upustiti želeti da se istuširate, pa imajte na umu vašu rutinu u ovom pogledu i pođite na put dobro opremljeni neophodnim preparatima. Iako komarci uglavnom ne predstavljaju problem na raftingu, ponesite preparat kojim biste tretirali eventualni ujed insekta, naročito ukoliko ste alergični.

Rafting je zabavna aktivnost, koja privlači sve više turista. Ovakav vid odmora je prikladan za porodice sa decom, team building, devojačke ili momačke večeri, kao i prosto druženje sa prijateljima. Za ovo putovanje će vam biti potreban relativno mali prtljag, a imperativ prilikom pakovanja bi trebalo da vam bude udobnost, te da možete bez razmišljanja o marginalnim stvarima da se opustite u lepom ambijentu i uživate u interesantnim sadržajima.