Preduzetnici, ne budite strogi prema sebi

(Last Updated On: )

Neraspoloženje, preispitivanje sopstvenih odluka, strah pred neizvesnošću, gubitak samopouzdanja… muče ovih dana veliki broj vlasnika privatnog biznisa. Posebno su na udaru preduzetnici, koji dobar deo aktivnosti obavljaju sami, bez mogućnosti da sa nekim podele odgovornost.

O planovima, u vreme krize sa pandemijom koronavirusa, retko ko može da razmišlja. Ne zna se šta donosi zima, ni naredna godina, a kako može da bude, pokazala nam je 2020. Niko u januaru nije mogao da pretpostavi da će, samo dva meseca posle novogodišnjih okupljanja, boravak u kafićima i restoranima biti zabranjen, turistička putovanja otkazana, granice zatvorene…

Najnovije iskustvo nas, dakle, uči da je normalno da se osećamo osujećeno, zabrinuto, pa i uplašeno. Postavlja se pitanje na koji način preduzetnici mogu da pomognu sebi i spreče, bar, posledice po svoje mentalno, pa i fizičko zdravlje.

Rešenje je pomirenje sa samim sobom.

Potrudite se da razumete da uzrok, ovoga puta, niste vi, pokušavajući, istovremeno, da realno sagledate situaciju i spasete što se spasiti može.

Prihvatite da su vremena teška.

Postavite se prema sopstvenim odlukama i osećanjima onako kako biste se postavili da je u pitanju vaš najbolji prijatelj. Dakle, sa razumevanjem i saosećanjem.

Razdvojite želje od realnosti – često su uzrok problema nerealni ciljevi i opažanje sebe. Retko ko se oseća, ponaša i živi baš onako kako bi želeo. Želje i očekivanja, znači, trebalo bi da budu skromniji.

Ne osećate se samo vi izolovano, upućeni na sebe i prisiljeni da odluke donosite sami. U vremenima krize i oni koji imaju timove savetnika, na kraju odgovornost za odluku preuzimaju na sebe.

Potrudite se da loše misli što pre “odu”, tako što ih nećete nadograđivati, analizirati, ponavljati, identifikovati se sa njima.

Greške se događaju, prevazilaze, zaboravljaju u vremenu koje prolazi. Ako naučite sa njima da postupate sa dovoljno, a ne sa preterano pažnje, bićete otporniji na nove stresove kada se, i ukoliko se, oni pojave.