Predlažemo: EuroVelo 6

(Last Updated On: )

EuroVelo 6 je jedna od najpopularnijih biciklističkih staza u sistemu EuroVelo. Da li dovoljno koristimo činjenicu da ona, velikim delom, prolazi kroz Srbiju?

Ako odlučite da provedete aktivan odmor na obalama Dunava, pored komfora koji vam pružaju vikend kuće na Srebrnom jezeru, apartmani u Golupcu, hoteli u Novom Sadu, Beogradu… razmislite i o vožnji bicikla. Biciklistička staza Eurovelo 6 spaja Atlantski okean i Crno more i uglavnom prolazi dolinama reka. Na njenom putu se nalaze najlepše evropske prirodne znamenitosti – srednjovekovni dvorci, kulturni centri prestonica, čuveni vinogradi, turistička mesta…

EuroVelo u Srbiju ulazi blizu sela Bački Breg kod Sombora. Trasa nastavlja do Novog Sada i Beograda, prateći Dunav, a zatim ide do Smedereva, levom obalom reke. Lep produžetak putanje napravljen je do Bele Crkve i do tog mesta je trasa potpuno razvijena i obeležena EuroVelo signalizacijom.

U nastavku signalizacije nema, staza se vodi kao „razvoj u toku“, ali je itinerer u potpunosti postavljen. Jedan krak prelazi na desnu obalu reke i ide srpskom stranom, a drugi kod Bele Crkve „prelazi granicu“ i kreće se rumunskom obalom. Domaći krak prolazi kroz Veliko Gradište, Golubac, Đerdapsku klisuru i dalje sve do Prahova, gde se odvaja od reke i upućuje prema Negotinu. Nedaleko od Negotina staza izlazi iz Srbije i nastavlja dalje kroz Rumuniju.

Na zvaničnom EuroVelo sajtu naglašava se da se u gotovo sve putničke vozove u Srbiji može uneti bicikl, mada obično postoji ograničenja da u jednoj kompoziciji ne može biti više od dva bicikla.

Druga opcija je autobus, uz preporuku linije koja spaja Beograd i Kladovo, sa zaustavljanjem u Velikom Gradištu, Golupcu i Donjem Milanovcu. Autobus, kako se kaže, ima nosač za pet bicikala, iz Beograda polazi u rano jutro i u Kladovu je oko jedan sat posle podneva. Za Beograd isti autobus iz Kladova kreće u 16h, a vredi napomenuti i da se prevoz bicikla ne naplaćuje.

Na EuroVelo sajtu nalazi se još korisnih informacija vezanih za trasu kroz Srbiju, pa ako želite da se oprobate u ovoj vrsti kasnoletnjeg i ranojesenjeg odmora – one su vam na raspolaganju.