Pravno regulisanje sezonaca

(Last Updated On: July 13, 2016)

Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED) apeluje da zakon o sezonskom zapošljavanju bude među prioritetima nove vlade i da bude usvojen tokom jeseni.

“Srbija bi uvođenjem sistema vaučera za sezonske radnike u poljoprivredi u kratkom roku mogla da iz sive zone u legalne tokove prevede i do 100.000 sezonaca, koliko se procenjuje da ih ima u ovom sektoru prema podacima iz poslednjeg dostupnog istraživanja Nacionalne službe za zapošljavanje”, saopštio je NALED.

Kako je saopšteno, NALED je organizovao studijsku posetu hrvatskim institucijama i privredi, a u srpskoj delegaciji bili su članovi radne grupe Vlade Srbije za izradu zakona o sezonskom zapošljavanju, ministarstava rada, poljoprivrede i državne uprave, Poreske uprave, GIZ-a i drugih institucija, kao i predstavnici privrede iz Srema koji su pokretači inicijative za rešavanje problema sive ekonomije i neregistrovanog rada u poljoprivredi.

Navodi se da je tokom posete uočeno da sistem vaučera u Hrvatskoj uspešno funkcioniše već četiri godine.

“Propisi u Srbiji ne uvažavaju specifičnosti sezonskih poslova, pa se tako od poslodavaca očekuje da prolaze kroz proceduru prijavljivanja stotina radnika najčešće na periode od po mesec dana, iako se zbog vremenskih uslova i drugih nepredviđenih okolnosti ne zna da li će i koliko ti radnici raditi”, rekao je potpredsednik Upravnog odbora NALED-a i gradonačelnik Sremske Mitrovice Branislav Nedimović.

man-58092_640

On je rekao da iz tih razloga, 60 odsto zaposlenih u poljoprivredi radi na crno. “Sistem vaučera bi drastično pojednostavio proceduru  –  dovoljno je da radnik pribavi knjižicu u koju će poslodavac na početku svakog radnog dana zalepiti vaučer koji je kupio od države i time unapred platio doprinose. Sezonac na kraju godine tu knjižicu nosi u penzijski fond da mu se upiše staž “, rekao je Nedimović.

Kako navode, od 2012. u Hrvatskoj je prodato 156.000 knjižica što približno nagoveštava koliko je sezonskih radnika ušlo u novi sistem. Samo prošle godine iskorišćeno je 469.672 vaučera, u proseku gotovo 1.300 dnevno, a kupila su ih 2.324 preduzeća.

I minimalna dnevnica kao prednost

Hrvatske kompanije koje je delegacija iz Srbije posetila slažu se da im je ovaj vid angažovanja fleksibilniji, jeftiniji i čini ih konkurentnijim.

Pozitivna strana hrvatskog modela jeste to što, pored plaćenih doprinosa i poreza, sistem vaučera sezoncu obezbeđuje minimalnu garantovanu dnevnicu čija se visina usklađuje svake godine (nešto manje od 10 evra).

Prednost hrvatskog rešenja je i ta što porez od 25 odsto koji poslodavac na kraju meseca plati za svakog radnika država vraća sezoncu i tako mu dodatno uvećava prihode.

NALED navodi da radna grupa Vlade Srbije ima priliku da hrvatski model prilagodi specifičnostima u Srbiji, preciznije reši pojedina pitanja koja nisu regulisana u Hrvatskoj (npr. pokrivanje putnih troškova), razmotri zahteve privrede koja predlaže da sezonski rad traje duže od 90 dana i da se dozvoli stalno zaposlenima da po potrebi rade kao sezonci zbog manjka raspoloživih radnika, kao i da unapredi ovaj model uvođenjem elektronskih vaučera.

Izvor: Beta