Povoljno za e-prodavnice

(Last Updated On: November 23, 2020)

U skladu sa svetskim trendovima i razvojem finansijskog tržišta, trgovina putem interneta sve je zastupljenija i u Srbiji, o čemu svedoči podatak o kontinuiranom rastu broja i ukupne vrednosti transakcija izvršenih putem interneta u poslednje tri godine.

U skladu sa tim, a sa ciljem da podrži razvoj ovog segmenta i doprinese daljem rastu popularno nazvane “e-trgovine”, UniCredit Banka je, u saradnji sa AllSecure doo, unapredila svoju ponudu omogućivši trgovcima da bez troškova postavke i mesečne naknade otvore svoje internet prodavnice.

Naime, klijenti koji u toku jednog meseca obezbede najmanje 100 transakcija mogu da iskoriste jedinstvenu ponudu koja podrazumeva najkonkurentnije uslove na tržištu kada je plaćanje karticama online u pitanju: 2,7% od iznosa transakcije plus 0,27 evra. Ukoliko na primer potrošač obavi online kupovinu u vrednosti od 4.500 dinara, naknada koju pokriva trgovac iznosila bi oko 155 dinara.

Marko Rizovski, specijalista za POS&eCommerce UniCredit Banke, je izjavio: “Uprkos činjenici da online kupovina u Srbiji nije popularna kao što je to slučaj u drugim zemljama u Evropi, ovaj pozitivan trend je najbolji pokazatelj da domaće tržište ima značajan potencijal za razvoj E-commerce usluga.

U skladu sa tim, a osluškujući potrebe naših klijenata, potrudili smo se da značajno unapredimo ovu  uslugu i obezbedimo na taj način najadekvatniju ponudu svim segmentima klijenata, od Start Up do multinacionalnih kompanija. Iako smo obezbedili trenutno najpovoljniju ponuda na tržištu, dodatna prednost naše e-commerce usluge se ogleda i u sposobnosti da aktivno ispratimo celokupan tok transakcije i na taj način sprečimo eventualne zloupotrebe.”

Prema zvaničnim podacima Narodne banke Srbije, u 2016. godini izvršeno je 3,8 miliona online transakcija, što predstavlja rast od 35% u poređenju sa 2015, a čak 90% u poređenju sa 2014. godinom. Uzimajući u obzir da je prosečna vrednost transakcije iznosila oko 37 evra, ukupna vrednost online kupovine prošle godine u Srbiji dostigla je iznos od 140 miliona evra, ostvariši na taj način rast od 17% u odnosu na 2015. godinu.

Vodeći se ovim trendom rasta, za 2017. godinu prognozira se rast od 35% kada je ukupan broj transakcija u pitanju, koji bi trebalo da dostigne iznos od preko 5 miliona, dok se predviđa da će ukupna vrednost ovih transakcija biti oko 168 miliona evra.

Izvor: Beta