Posle pandemije, K-oporavak

(Last Updated On: February 5, 2021)

Nadamo se da će vakcinacija protiv koronavirusa, i rast kolektivnog imuniteta, uskoro označiti kraj pandemije i početak oporavka. Ekonomisti predviđaju kako će on izgledati i šta nas čeka u budućnosti.

Finansijske posledice biće ozbiljne i dugotrajne, što znači da će povratak u normalu potrajati.

Lične i porodične finansije su prva oblast na koju se skreće pažnja. Istraživanje sprovedeno ranije u 18 zemalja pokazuje da jedan od pet potrošača troši više nego što zarađuje. Za vreme pandemije situacija se dalje pogoršala. Kako ne bi zapala u dalje dugove, domaćinstva počinju da štede na osnovnim artiklima, čak i na hrani. Zabrinutost za budućnost široko je prisutna – oko 40% ispitanika pati zbog finansijske neizvesnosti.

A šta je sa ostalima?

Ekonomisti, kada govore o “post-kovid” periodu, pominju oporavak u obliku slova “K”. Dve linije, odnosno dva kraka od kojih jedan ide naviše, a drugi naniže, označavaju i povećanje nejednakosti. Sektori, industrije i grupe ljudi koji nisu osetili recesiju, krizu, nezaposlenost, nastaviće rast, a oni drugi mogu očekivati dalje negativne posledice.    

Iako okolnosti variraju u zavisnosti od države i strukture njene privrede, prosečno, šansa za nezaposlenost i urušavanje životnog standarda šest puta je veća kod radnika sa nižim primanjima. Pandemija je favorizovala zanimanja koja su mogla da se obavljaju od kuće, i taj trend će se nastaviti. U suštini, to i jesu dobro plaćeni poslovi. U pitanju su, obično, mlađi stručnjaci za čijim angažovanjem ne prestaje potreba.     

Sektorski, K-oporavak pokazuje sličan obrazac. Maloprodaja artikala za svakodnevnu upotrebu, prodaja visokotehnoloških dobara i softverske usluge će rasti, dok će “industrijama” zabave, putovanja, smeštaja, dostave hrane… biti potrebna ozbiljna podrška države.

Nekoliko je preporuka za vlasnike biznisa koji pripadaju “silaznom kraku slova K”.

Pokazatelje oporavka ekonomije, koji stižu iz redova vlasti, treba uzeti sa rezervom. Ono što se prikazuje u medijima najčešće nije realno stanje. Prodavci i pružaoci usluga treba da povećaju osetljivost za potrebe kupaca, klijenata i zaposlenih, i potrude se da im izađu u susret. Podrška tokom oporavka može da donese smanjenje prihoda u kratkom roku, ali i zadržavanje kupaca na duži rok.

Poverenje je osnova veze sa proizvodom i brendom. Ono se dugo gradi i lakše ga je zadržati nego izgraditi iz početka. Odlučite se na drastične korake tek kad ne budete imali drugi izlaz.

Cenovne rangove usluga i proizvoda trebalo bi preispitati i uskladiti, privremeno, sa novonastalom situacijom.

Svi koji mogu, takođe, treba da svoje usluge i proizvode ponude onlajn, pošto to jeste “nova realnost” koja je već pobedila.