Posetite najlepša sela Srbije

(Last Updated On: September 17, 2021)

Vest da je Ministarstvo trgovine i turizma kandidovalo Mokru Goru, Gostilje i Tršić za izbor najboljih turističkih sela na svetu, na konkursu Svetske turističke organizacije, poziv je i domaćim turistima da ih posete. Provedite naredni vikend u nekom od bisera domaće turističke ponude i nećete se pokajati.

Mokra Gora nalazi se na 40-ak kilometara od Užica, ili Bajine Bašte, kako vam je bliže. Najpoznatija je po etno selu Drvengrad na brdu Mećavnik, koje je podigao čuveni reditelj Emir Kusturica, ali i po staroj pruzi uskog koloseka Šarganska osmica. Na prilazu Mokroj Gori prolazite kroz selo Kremna, rodno mesto srpskih proroka Tarabića…

Od Užica do Gostilja putovaćete, takođe, oko 40 kilometara, ali u drugom pravcu. Gostilje je poznato po izvanredno lepom vodopadu visokom 20 metara kojem lako možete prići. Pošto Gostilje, dakle, nije daleko od Mokre Gore, možete planirati obe posete istog dana, posebno ako smeštaj pronađete na Zlatiboru.

Tršić je „priča za sebe“. Rodno mesto Vuka Karadžića nalazi se na šest kilometara od Loznice, odnosno 60km od Šapca i oko 70km od Valjeva. Etno selo sa autentičnim kućama iz prošlih vekova nalazi se pored manastira Tronoša, a kad ste već u ovom kraju Srbije možete da posetite Banju Koviljaču i uživate u boravku pored Drine.

Sva tri predložena srpska sela nalaze se van glavnih saobraćajnica. Odlikuje ih idilična i mirna atmosfera, što će uz ponudu domaćih gastronomskih specijaliteta i lepu jesen koja je pred nama pomoći da se osvežite i „napunite baterije“, daleko od svakodnevnih briga.

Da napomenemo da su kriterijumi za izbor najboljih turističkih sela u svetu očuvano kulturno i prirodno nasleđe, koje promoviše ruralne vrednosti zajednice, proizvode i životni stil sela na inovativan i održiv način.

Imena dobitnika priznanja, koja donose brojne aktivnosti i pomoć u budućnosti, biće objavljena u oktobru na zasedanju Generalne skupštine Svetske turističke organizacije u Maroku.