Pomoć za obnavljanje tri instituta za javno zdravlje

(Last Updated On: )

Ministarka za evropske integracije u Vladi Republike Srbije Tanja Miščević i ministarka zdravlja Danica Grujičić obišle su jednu od referentnih mikrobioloških laboratorija u Institutu za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“, koju će tokom ove godine UNDP rekonstruisati i opremiti.

Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Svetska zdravstvena organizacija, uz podršku Delegacije Evropske unije u Srbiji, tom prilikom su predstavili novu inicijativu za jačanje spremnosti zdravstvenog sistema u našoj zemlji na pretnje po javno zdravlje, bilo da su izazvane prirodnim ili ljudskim faktorom.

Miščević je navela da će predviđenih 12 miliona evra biti upotrebljeno za obnavljanje i modernizaciju tri referentne laboratorije u Beogradu, Nišu i Kragujevcu, a razmatrana je i mogućnost dalje digitalizacije i upotrebe veštačke inteligencije u svrhe daljeg unapređenja njihovog rada.

Ona je poručila da je resorno ministarstvo tu da pomogne da se ideje za poboljšanje zdravstva u Srbiji prevedu u strateške prioritete Vlade, koji mogu da budu finansirani iz fondova EU.

Ponekad taj proces traje duže, jer su procedure komplikovane, ali dobro planiranje i programiranje su ključ tog procesa. I ovaj projekat je prošao taj put, ali će zato i rezultati biti takvi da će do kraja 2026. godine 154 opštine biti spremnije za bolje reagovanje u vanrednim situacijama, navela je ministarka.

Prema njenim rečima, to će biti rezultat i obuke zaposlenih u domovima zdravlja i šireg informisanja građana.

Miščević je dodala da je unapređenje zdravstvenog sistema važno za proces pregovora sa EU, ali je još važnija zaštita javnog zdravlja svih ljudi na teritoriji Srbije, a samim tim i van naših granica.