Pokreni se za posao!

(Last Updated On: April 6, 2016)

“Pokreni se za posao” sada je i udruženje preduzetnika. Osnovano je 4. aprila, sa ciljem da okupi preduzetnike koji su u prethodnih šest godina učestvovali u istoimenom programu podrške preduzetništvu, ali i sve ostale zainteresovane.

Podsetimo, program “Pokreni se za posao” sprovodi nevladina orhanizacija ENECA uz podršku kompanije Filip Moris.

Kako je rečeno na konferenciji u PKS, udruženje će biti otvoreno za sva mikro i mala preduzeća koja posluju na teritoriji Srbije, a baviće se unapređenjem poslovanja i poboljšanjem položaja preduzetnika i malih porodičnih kompanija na domaćem tržištu.

Ministar privrede Željko Sertić izjavio je da će za dve do tri nedelje startovati programi podrške za start apove u okviru Godine preduzetništva, i dodao da je pored 33 programa koje je pripremila država već pristiglo i više od 300 inicijativa kao podrška ideji, ali je stiglo i oko 100 preduzetničkih ideja.

Kada je reč o start ap programima, u naredne dve do tri nedelje planirano je da startuje program koji će se realizovati preko Fonda za razvoj, a koji podrazumeva 30 odsto bespovratnih sredstava. Drugi program koji će startovati u to vreme biće realizovan preko Razvojne agencije Srbije, podrazumeva 50 odsto bespovratnih sredstava, a namenjen je pre svega mladima, ženskom i socijalnom preduzetništvu.

Sertić je podsetio da je država odvojila u cilju konkretne pomoći preduzetnicima 16 milijardi dinara, što su, kako je primetio ogromna sredstva.

Od toga je, dodaje ministar, četvrtina bespovratna, odnosno 4,4 milijarde su bespovratna pomoć, a veliki deo tog novca namenjen je početnicima, ženama, socijalnom predzetništvu.

pokrenise

Pokreni se za posao u celoj Srbiji

Predsednik PKS Marko Čadež ukazao je da je program “Pokreni se za posao” iz lokalnog presrastao u nacionalni i da se može smatrati pretečom Godine preduzetništva. On je pohvalio inicijativu NVO Eneca i Filip Morisa ističući da je projekat pomogao da se otklone strahovi i razvije samopouzdanje ljudi da se osmele na pokretanje privatnog biznisa.

Predstavnik ENEC-e, jednog od osnivača Udruženja “Pokreni se za posao” Milivoje Jovanović istakao je da je kroz program podržano 30 odsto mladih, a 41 odsto žena preduzetnica.

Udruženje koje je osnovano, će kako je kazao, pružiti priliku svim članovima da se dodatno razvijaju, razmene iskustva i unaprede poslovanje. On je naveo da je na taj način do sada zaposleno 1.800 ljudi, a naročito je od koristi bio onima koji su stali bez posla u tranzicionom periodu.

Izvor: Tanjug