Počinje sezona povećanog aerozagađenja

(Last Updated On: )

Prema podacima sajta AirVisual, Beograd je jutros u 7.00 sati bio četvrti grad po zagadjenosti vazduha u svetu, iza Nju Delhija u Indiji, Lahora u Pakistanu i Dubaija u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Kvalitet vazduha u Beogradu je ocenjen kao “nezdrav”, s indeksom kvaliteta 158, a medju prvih 50 najzagadjenijih gradova u svetu jutros na listi nema drugih gradova u Srbiji.

Najzagadjeniji gradovi u regionu, posle Beograda, su Zagreb na 12. mestu, Sarajevo na 37. i Priština na 38. mestu po zagadjenosti vazduha, u kojima je on ocenjen kao “nezdrav za osetljive grupe”.

Beograd je pre samo dva dana, 31. oktobra podelio treću poziciju na listi najzagađenijih gradova, sa Dubaijem, a ispred su samo bili Lahor i Nju Delhi.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović izjavila je tim povodom da su menjani kotlovi u školama, bolnicama i gradskim toplanama, a da veliki zagađivači imaju period prilagođavanja i da svi izrađuju dokumenta, i da “kada se urade merenja mesec na mesec videće se poboljšanje”.

Medjutim, u Izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije, u delu koji je u vezi sa zaštitom životne sredine, piše da nema mnogo napretka i da su rečene skoro iste stvari kao i prethodnih puta, zaključeno je na panel diskusiji “Ekološka kriza u Srbiji i Izveštaj Evropske komisije o napretku: Rečeno i prećutano”, koja je održana juče.

“Izveštaj je blag, rečnik je specifične terminologije, ali se još uvek ne pominje šta je sa fondom za zaštitu životne sredine i sredstvima koja se prikupljaju na ime naknada za zaštitu životne sredine i koja treba da se koriste za to”, rekla je predstavnica Centra za ekologiju i održivi razvoj Nataša Djereg.

Izvor: Beta