Počinje drugo polugodište

skola zavrsena
(Last Updated On: )

polugodisteNastava u drugom polugodištu školske 2014/2015. godine prema kalendaru obrazovno-vaspitnog rada počinje u utorak, 20. januara 2015, dok je na teritoriji AP Vojvodina počela prošle nedelje.

Nastava u prvom polugodištu završena je regularno, a ocene su u svim školama na teritoriji Republike Srbije zaključene.

U većini škola nastava će se od utorka odvijati uobičajeno, sa časovima u trajanju od 45 minuta, dok će u jednom broju škola, usled štrajka sindikata prosvete, časovi biti skraćeni na 30 minuta, i održavaće se minimum procesa rada.

Pregovori Ministarstva sa četiri sindikata prosvete u vezi sa posebnim kolektivnim ugovorom za zaposlene u školama i domovima učenika, kao i u vezi sa prekidom štrajka su u toku, a novi sastanak zakazan je za utorak, 20. januar. Očekuje se da će u toku ove nedelje biti usaglašen posebni kolektivni ugovor između sindikata i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, kao i drugih ministarstava u Vladi Srbije.

Podsećamo da je tekst kolektivnog ugovora između Ministarstva prosvete i sindikata već bio usaglašen tokom decembra, ali je dobio negativna mišljenja nadležnih institucija. Zbog toga se tokom januara pristupilo usaglašavanju pojedinih članova ovog ugovora.

Na pregovorima o posebnom kolektivnom ugovoru, osim predstavnika sindikata i Ministarstva prosvete, učestvuju i predstavnici Ministarstva finansija, Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, kao i Agencije za mirno rešavanje sporova.