‘Najlepša je zemlja moja’ u bioskopima

Najlepsa je zemlja moja
(Last Updated On: January 23, 2015)

Najlepsa je zemlja moja“Najlepša je zemlja moja”, debitantski film talentovane nemačke rediteljke Michaele Kezele počeo je da se prikazuje u domaćim bioskopima.

Radnja filma se odigrava tokom NATO bombardovanja i rata na Kosovu. Mlada udovica Danica (Zrinka Cvitešić) živi skromno sa dva sina boreći se da preživi u malom kosovskom (pretežno srpskom) selu blizu grada koji reka Ibar deli na srpski i albanski deo. Smrt njenog muža kojeg su ubili Albanci ostavilo je duboke tragove na porodicu. Mali Danilo (Miloš Mesarović) od tada ne govori, a Vlada (Andrija Nikčević) je postao osobenjak koji sanja da ima bicikl. Da bi zaradio pare za njega, skače svakodnevno u Ibar i lovi ribu koju prodaje za mali novac vlasniku bakalnice. Iznenada Ramiz (Mišel Matičević), ranjeni albanski vojnik OVK skloni se kod njih pred srpskim vojnicima. Danica ga, suprotno logici, primi i počne da leči, izlažući porodicu velikoj opasnosti. Između njih dvoje se rađa ljubav…

Ova dirljiva drama sa elemenatima komedije je snimljena 2012. godine kao koprodukcija Nemačke, Srbije i Hrvatske, a domaća publika imala je priliku da je vidi na FEST-u.

U filmu pored gore nevedenih glumaca još igraju Ana Marković, Slavko Štimac, Miloš Timotijević, Ljubomir Bandović, Nebojša Ðorđević, Stela Chetković, Suzana Petričević, Nataša Marković, a kao specijalni gosti pojavljuju se Eva Ras i Bata Živojinović.

Film se može pogledati u sledećim bioskopima: Cineplexx Beograd (Delta City i TC Ušće), Dom sindikata (Beograd), Bioskop Vilin grad (Niš), Arena Cineplex (Novi Sad), Cineplexx-Plaza (Kragujevac), Fontana (Beograd), Tuckwood Cineplex (Beograd), Akademija 28 (Beograd)… Domaći distributer je Megacom Film.