Počinje 16. Kustendorf

(Last Updated On: January 24, 2023)

Šesnaesti filmski i muzički festival Kustendorf vraća se u svoj zimski termin i biće održan od 25. do 29. januara 2023. godine na Mokroj Gori, pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Republike Srbije i Mećavnik grada.

Mladi filmski stvaraoci i velikani svetskog autorskog filma biće u fokusu i ovogodišnjeg Kustendorfa, najavljeno je na konfrenciji za novinare u Vladi Republike Srbije.

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture Maja Gojković rekla je da je festival namenjen istinskoj izvornoj kulturi, da zavređuje veliko interesovanje domaće javnosti i da je zahvaljujući svom sadržaju ušao u kalendar velikih svetskih filmskih festivala.

Gojković je rekla da na ovom festivalu ne može da se očekuje da ćemo gledati „Umri muški 60. deo“ i podsetila da su ljubitelji i posetioci ovog festivala već prisustvovali „sahrani“ takve vrste filmova.

Prema njenim rečima, Mećavnik je već 15 godina mesto na kome se poznati umetnici susreću sa talentovanim mladim stvaraocima iz celog sveta i razmenjuju ideje.

„Važno je da se mladim autorima pruži  šansa da naprave velike korake u svetu svetskog filma, a to potvrđuje i činjenica da su dobitnici ove prestižne nagrade na Kustendorfu kasnije dobijali nagrade na velikim festivalima“, rekla je ministarka Gojković.

Osnivač, programski selektor i direktor Festivala Emir Kusturica najavio je program ovogodišnjeg festivala i istakao da je za takmičarski program izabrano 14 filmova od 400 prijavljenih.

„Zahvaljujući jednom segmentu u državi uspevamo da 16. put proizvedemo jedan festival koji nema komercijalnu osnovu i koji nema potrebe da se prilagođava novim uslovima, odnosno onima koji od filmova vide samo robu“, rekao je Kusturica.

Ukazao je i da je veoma važno što će ovaj festival ponovo okupiti mlade ljude iz celog sveta i poznate autore.

„Mislim da je ovo jedan od festivala gde se postižu emotivni efekti i da  autori koje smo pozvali  i koji će doći  podržavaju taj visoki nivo“, poručio je Emir Kusturica.

Za zlatno, srebrno i bronzano priznanje takmičiće se autori iz Mađarske, Srbije, Rusije, Uzbekistana, Izraela, Grčke, Češke, Irana, Slovačke, Mongolije i Švajcarske.

Međunarodni žiri koji će dodeliti nagrade čine italijanska rediteljka Suzana Nikjareli, proslavljeni glumac Slavko Štimac i izraelski producent, reditelj i scenarista David Noj. O nagradi „Vilko Filač“ odlučiće direktor fotografije Vladan Radović i profesor kamere, stručnjak za vizuelne efekte i vizuelni umetnik Ivan Šijak, rekao je Kusturica.

U „Savremenim tendencijama“ pojavljuju se značajni filmski autori od kojih značajna iskustva mogu da čuju mladi autori i  biće prikazani filmovi „Kjara“  italijanske rediteljke Suzane Nikjareli, „Tinitus“, nagrađivanog brazilskog reditelja Gregorija Graciozija,  dobitnik sedam svetskih priznanja, film „Plan 75“, japanske rediteljke Čije Hajakave, zatim dobitnik priznanja na Venecijanskom filmskom festivaly, film “Suša”, italijanskog reditelja Paola Vircija i dobitnik Zlatne palme, film “Trougao tuge”, reditelja Rubena Estlunda.

Nagrada festivala „Drvo života“ biće dodeljena Dušanu Kovačeviću.

U okviru programske celine „Retrospektiva velikana“ biće prikazan film „Balkanski špijun“,  Dušana Kovačevića kao i film „Parižanka“ Čarlija Čaplina, koji ove godine obeležava 100 godina od premijere.

Programska celina „Novi autori“ prikazaće debitantske dugometražne filmove reditelja Siniše Cvetića „Usekovanje“, ovenčanog nagradama svetskih dimenzija, Munije Akl iz Libana „Kosta Brava, Liban“ i Karla Franciska Manatada „Svejedno da li je vreme lepo“ sa Filipina.

Biće prikazan „Poziv od Boga“, posthumni film proslavljenog reditelja Kima Ki Duka i dokumentarni film „Pazolini – Hronologija političkog zločina“ autora Paola Fjorea Anđelinija.