Početak radova na pruzi

(Last Updated On: )

Radovi na modernizaciji i rekonstrukciji železničke pruge Beograd – Budimpešta, na deonici od Beograda do Stare Pazove, počeće sutra.

Početku radova će prisustvovati i premijerka Srbije Ana Brnabić, najavila je danas Vlada Srbije.

Projekat modernizacije pruge Beograd – Budimpešta prvi je prekogranični projekat u okviru saradnje Kine i zemalja centralne i istočne Evrope koji zajednički realizuju Srbija, Madjarska i Kina.

Ukupna vrednost radova u Srbiji je oko dve milijarde dolara.

Na delu pruge Beograd Centar – Stara Pazova biće kompletno rekonstruisana i modernizovana gradjevinska i elektrotehnička infrastruktura da bi vozovi od Beograda do Batajnice mogli da idu brzinom do 120 kilomatera na sat, a od Batajnice do Stare Pazove i do 200 kilometara na sat.

Na deonici od Beograda do Stare Pazove dužine 34,5 kilometra, radove će izvoditi kineske kompanije Q “China Railways Inrternational” i CCCC (China Communications Construction Company), a vrednost ugovora je 350,1 miliona dolara.

Obeležavanju početku radova prisustvovaće i ministarka gradjevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, kao i zamenik direktora Nacionalne komisije za razvoj i reformu Kine Vang Ksiaotao.

Izvor: Beta