Počeo je septembar

(Last Updated On: )

Počeo je septembar, a sa njim i nova školska godina, što je prva asocijacija na mesec pred nama. Iako kalendarski i astronomski još tri nedelje traje leto, mnogi baš smenu između avgusta i septembra doživljavaju kao početak jeseni.

U starorimskom kalendaru septembar je bio sedmi mesec po redu, zbog čega je i poneo ime “septem”. Varijacije ove osnove sreću se i danas u gotovo svim jezicima – od španskog, italijanskog i francuskog, koji direktne korene imaju u latinskom, do engleskog, danskog, makedonskog, slovenačkog…

Ukoliko vas interesuje astrologija, sigurno znate da su rođeni do 22. septembra u zodijačkom znaku device, a nakon toga, vage. Drugi interesantni podaci iz pseudonauka, ali i istorije i tradicije, kao dragi kamen septembra i osoba rođenih u njemu označavaju safir, koji, kažu, donosi sreću, smanjuje upale, leči groznicu, pojačava intuiciju, vernost, jasnoću misli, poverenje…

Cvetovi koji se, direktno ili simbolično vezuju za septembar su lepa kata, spomenak (nezaboravak) i ladolež. Prva dva označavaju ljubav i sećanje, a treći – neuzvraćenu ljubav.

Septembar je mesec zrelog voća, posebno grožđa i vreme održavanja brojnih manifestacija u čast vinograda i vina.

Za septembar se vezuje jedna istorijska zanimljivost – kad su Britanci odlučili da, 1752. godine, pređu sa julijanskog kalendara na gregorijanski, oni su “uzeli” 11 dana od septembra i iz trećeg dana u mesecu “uskočili” direktno u 14. U istoriji je, tako ostala svojevrsna praznina – od 3. do 13. septembra 1752. godine nije se dogodilo ništa.

Zanimljivo je, takođe, da su stari Rimljani verovali da septembar nije baš prijatan mesec, zbog njegove povezanosti sa Vulkanom – bogom vatre, livenja, kovača i kovačnica… U ovom mesecu se, zato, mogu očekivati požari, zemljotresi, vulkanske erupcije… Iako nemamo dokaza da su bili u pravu, izvesna upozorenja imaju smisla. Dobro je poznato da se posle letnjih suša trava početkom septembra brzo zapali, što zahteva povećan oprez.