Pišite blog

(Last Updated On: )

Nikad nije kasno da počnete da pišete blog. Iako vam se čini da je sve već negde napisano, blog kojim promovišete sebe, svoje mišljenje, znanje, iskustvo, stavove, interesovanja ili proizvode ima prednosti koje ne treba zanemariti.

Evo zašto.

Stručnjaci kažu da content marketing neće nestati – ljudi će uvek biti željni informacija i zabave, dakle čitanja. I za rangiranje na pretraživačima sadržaj će uvek biti važan – originalni tekstovi će sigurno još dugo vredeti.

Vratimo se na tvrdnju da je sve napisano – jeste, ali još uvek ima čitaoce. Beskrajan broj tekstova u oblasti zdravlja ili mode, na primer, nije u proteklim godinama imao za rezultat da se piše sve manje – naprotiv. Pojavili su se, u istim nišama, potpuno novi blogovi sa ogromnim brojem čitalaca. Da ne pominjemo ovoga puta jedinstvene niše, čiji prostor zavisi samo od kreativnosti autora i sposobnosti da ponudi proizvod potpuno novom segmentu tržišta.

Imajte u vidu da broj čitalaca kontinuirano raste – internet postaje pristupačan sve većem broju ljudi, a dolaze i nove generacije.

Blog treba pisati zato što je njegovo vođenje postalo tehnološki neverovatno lako, čak i kompjuterskim početnicima.

Kako pisati blog

Stavite ideje na papir – o čemu ćete pisati i zašto ste baš vi pozvani da pišete o tome? Ne idite u detalje i ne brinite ako nemate odmah odgovor na pitanja.

Posvetite se istraživanjima – kakve vrste blogova već postoje na odabranu temu, koliko su čitani, šta biste vi novo mogli da uvedete i šta mislite da bi čitaoci želeli da čuju.

Ukoliko nemate sajt, zakupite domen i izaberite platformu – danas je to lako i veoma povoljno. Platforme nude dobar broj automatskih funkcija za optimizaciju za pretraživače. Kasnije ćete više naučiti o ovome.

Povežite blog sa svojim nalozima na društvenim mrežama i promovišite ga.

Postavite cilj – koliko brzo očekujete da broj čitalaca raste, i približan raspored objavljivanja – trudite se da pišete redovno.

Napišite što pre prvi blog, pa drugi treći… biće sve lakše kad vidite da sadržaj raste. Nemojte očekivati suviše. Ponekad će biti potrebni meseci, pa i godine da blog u potpunosti razvijete i usavršite sve što je potrebno, ali će na kraju vaš blog sigurno imati vrednost.