Pariz zabranio rentiranje e-trotineta

(Last Updated On: )

Od danas, 1. septembra, na ulicama Pariza ne mogu se naći rentirani električni trotineti. Rentijeri su sklonili i poslednje komade popularnih prevoznih sredstva, čime je glavni grad Francuske postao prva evropska prestonica sa ovakvom zabranom.

Pariz je i pre pet godina bio prvi, tada evropski grad koji je uveo iznajmljivanje e-trotineta. Oni su se uzimali po sistemu “free-floating”, odnosno mogli ste ih pomoću aplikacije na mobilnom telefonu uzeti bilo gde i ostaviti bilo gde. Ukupno ih je bilo čak 15 hiljada, a e-trotinete su uglavnom koristili studenti i osobe mlađe od 35 godina. Tokom 2022. godine zabeleženo je da je oko 400 hiljada ljudi uzimalo u najam trotinet.

Problemi sa rentiranjem trotineta i samom organizacijom pokazali su se veoma brzo. Stanovnici grada i brojni turisti na trotoarima su morali da zaobilaze hrpe ostavljenih trotineta. Oni su uzimani za kraće relacije i uglavnom su odlagani u centru, na najfrekventnijim mestima.

Pešaci se više nisu osećali bezbednim, a posebna briga je bila usmerena na decu. Broj nezgoda se povećao. Korisnici trotineta su konstantno uznemiravali pešake. Ograničenje na brzinu od 10 kilometara na čas u pojedinim zonama nije bilo dovoljno.

Predstavljeni kao ekološko prevozno sredstvo koje treba da smanji emisiju štetnih gasova, trotineti su i sami postali specifičan ekološki problem.

Dve godine posle uvođenja, Pariz je primenio stroge zabrane. Brzina trotineta je rigorozno kontrolisana, broj operatera koji su mogli da se bave ovim poslom je smanjen, uvedeno je striktno praćenje kretanja trotineta. Malo šta se promenilo.

Gradonačelnica Pariza je proteklog proleća, upravo pred vrh sezone, odlučila da sprovede referendum i pita građane da li su za zabranu e-trotineta. Rezultati jesu bili impresivni, uz jedno veliko ograničenje. Čak 90% izašlih glasalo je za zabranu e-trotineta, ali se na referendum odazvalo samo 7,5% stanovnika.

Pitanje na koje se sada čeka odgovor je za koje će se prevozno sredstvo dosadašnji korisnici opredeliti. Bilo bi idealno da to bude bicikl ili javni gradski prevoz, a manji broj će, verovatno, kupiti e-trotinet ili automobil.