Pandorini papiri, četiri političara iz Srbije

(Last Updated On: October 8, 2021)

Kada se pre nekoliko dana Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara oglasio sa rezultatima svog novog istraživanja pod nazivom Pandorini papiri, postalo je jasno da su u pitanju podaci koji će zainteresovati javnost.

Dokumenti pokazuju da se među vlasnicima računa u ofšor kompanijama nalaze veoma poznati političari, koji su sakrivali svoje finansijske poslove iz različitih razloga, u vreme kad su bili u obavezi da ih prijave nadležnim ustanovama. Neki od tih poslova povezani su sa izbegavanjem plaćanja poreza, ali ima i onih koji se odnose na finansijski kriminal, kao što je „pranje novca“ putem složenih šema povezanih pravnih lica.

Osim političara, Pandorini papiri registruju druge javne ličnosti, ali i anonimne pojedince. Osnivanje i kupovina kompanija, kupovina nekretnina, jahti, aviona, životnog osiguranja, nasledni poslovi, prenos novca između bankovnih računa… samo su neke od transakcija koje su tajno obavljane iz zemalja označenih kao poreski rajevi – Britanskih Devičanskih Ostrva, Sejšela, Belizea, Hong Konga, Paname, Kipra…

Političari su, međutim, najvažniji pošto se za svakog od njih postavlja pitanje o poreklu novca i razlozima za tajno ofšor poslovanje.

Na karti koja je objavljena na prezentaciji Pandorinih papira obeležene su države u kojima je odgovorne funkcije vršilo, ili i danas vrši, tačno 336 „otkrivenih“ političara.

Nas, sigurno, najviše interesuje region, u kojem nažalost prednjačimo. Političara iz Hrvatske, Grčke, Makedonije, Bosne i Hercegovine… nema u Pandorinim papirima. Po jednog političara koji su bili vlasnici ili rukovodioci ofšor kompanija imaju Albanija, Crna Gora i Mađarska, po dva Rumunija, Bugarska i Slovenija. U Srbiji se četiri političara nalaze u Pandorinim papirima, koliko ih je, na primer, i u Italiji, Češkoj Republici, Argentini… Ubedljivi rekorder po broju razotkrivenih tajnih poslova političara je Ukrajina, sa 38 pojedinaca sa skrivenim poslovima u ofšor zonama.