Pandemija i stres – pokušajte da se zaštitite

(Last Updated On: July 10, 2020)

Strah za najbliže i svoje zdravlje, uznemirenost i neizvesnost, potresaju ovih dana podjednako osobe svih uzrasta. Nadali smo se da će nam, kada je kovid-19 pandemija u pitanju, leto doneti olakšanje i opuštanje, ali se dogodilo suprotno. Ko god da je odgovoran za novonastalo stanje, činjenice su tu – borbu protiv produženog stresa moraćemo da vodimo sami – svako za sebe, i da, uz to, pomognemo bliskim osobama koje su, takođe, ugrožene.

Informišite se samo o osnovnim stvarima vezanim za simptome bolesti i načinima postupanja u vašoj lokalnoj zajednici, ako ih osetite. Ne čitajte “beskonačno” na internetu dokle su stigla istraživanja vakcina, da li je virus mutirao, koliko je žrtava u udaljenim krajevima sveta… Preskočite senzacionalističke tekstove o pojedinačnim nesrećama, kojima obiluju naši tabloidi.

Napravite dobar izbor sadržaja koje ćete da pratite na televiziji ili društvenim mrežama.

Vodite računa o svom telu i signalima koje ono šalje. Odmarajte se, šetajte, bavite se sportom… bez preterivanja i tačno onoliko koliko vam ovog leta odgovara.  

Izbegavajte upotrebu psihoaktivnih sredstava, uključujući alkohol. Obratite pažnju na ishranu – leto je vreme kad su nam laki, sveži i zdravi obroci najdostupniji.  

Ako ste zdravi i snažni, ponašajte se sa dodatnom pažnjom i odgovornošću prema najmlađim i najstarijim članovima porodice, i hroničnim bolesnicima, ako ih imate u svom okruženju. Oni na stres reaguju različito, možda su više uplašeni nego vi.

Uvedite dnevne rutine – ustanite, popijte kafu ili čaj, obedujte, prošetajte, čitajte, bavite se hobijem… u tačno određeno vreme. Dan možete na takav način isplanirati i ako radite, i ako ste na odmoru ili ne radite. Čim se nekoliko dana život bude odvijao po vašem planu, smanjiće se osećaj haosa i neizvesnosti.   

Potrudite se, ukratko, koliko god možete, da sprečite pogoršanje psihičkog stanja i pad imuniteta izazvan stresom. Ako osećate da vam je potrebna stručna pomoć psihologa, potražite je. Cilj je da se osećate bolje, i ovom cilju treba da težite sve dok ga ne postignete.