Pamučne maske nisu lošije od antibakterijskih

(Last Updated On: )

Uskoro ćemo, sudeći prema najavama, u Srbiji dobiti i Srebrnu masku. Domaći inovativni proizvod postaviće građane pred još jednu dilemu – koju masku izabrati za osetljive osobe, decu, radno aktivno i zdravo stanovništvo… kad nam se ponudi, pored svih prisutnih, još jedna opcija.

Za analize Srebrne maske sačekaćemo savete stručnjaka. Za sada, možemo da se bavimo onim što se već zna – pamučne maske nisu lošije od antibakterijskih, kad je koronavirus u pitanju.

Lekari i eksperti iz mnogih zemalja oglašavaju se, vezano za tvrdnje da neke maske imaju specijalna svojstva i objašnjavaju – za građane, nošenje pamučnih maski je dovoljno dobro.

Antibakterijske maske, na primer, imaju sloj zaštite nanesen u proizvodnji na materijal. One tako postaju otporne na mirise i pomažu da se spreči razmnožavanje bakterija, upravo na površini, i njihovo unošenje u dublje slojeve maske.

A mi se, svo ovo vreme, borimo sa virusom, o kojem se malo zna.

Postoje i razlike između antibakterijskih maski različitih proizvođača. Niko nije dokazao, čak i tamo gde su rađeni izvesni testovi, da su bilo koje od njih u prednosti nad običnim, pamučnim. One, naravno, nisu ni lošije, pa se mogu koristiti, ali se ne treba oslanjati na dezinformacije da su bolje.

Pamučne maske je potrebno održavati na preporučeni način. U tome leži ključ zaštite.

Razmislite – da li masku nosite da biste sačuvali svoje, i zdravlje drugih, ili zato što to nalažu propisi?

Ako držite masku u konzoli automobila, tašni, džepu, proizvoljno savijenu, i koristite istu masku nekoliko dana, ne može se tvrditi da ste bezbedni ukoliko je ona kontaminirana.

Papirna kesa za masku, pre nego što se stavi na prethodno navedena mesta, je pravo rešenje ako je maska čista.          

Najbolje je da maska bude na hladnom, suvom i dobro provetrenom mestu, bez kontakta sa drugim površinama. Dobra ideja za odlaganje u kući je držač – polica za ključeve, koji bi za ovu priliku bio namenjen maskama.  

Imajte stalno u vidu da je spoljašnja površina maske ta koja može da bude kontaminirana. Bolje je skinuti masku i pažljivo je presaviti, nego nositi je na bradi.