Pad Srbije na listi percepcije korupcije u javnom sektoru

(Last Updated On: )

Srbija na najznačajnijem globalnom rangiranju zemalja po percepciji korupcije u javnom sektoru ima indeks 36 od 100 mogućih i pala je za pet mesta na listi – na 101. poziciju.

U prethodne dve godine Srbija je imala indeks percepcije korupcije (CPI) 38, i nalazila se na 94, odnosno 96. mestu liste koju objavljuje međunarodna organizacija Transparency International. Ovogodišnji skor je ujedno najlošiji u poslednjih 11 godina, otkako se primenjuje ista metodologija ocenjivanja, saopštila je Transparentnost Srbija.

Transparentnost Srbija je, ujedno, ocenila da je na ovaj pad, posle decenijske stagnacije, očekivan u situaciji otvorenog kršenja brojnih antikorupcijskih preventivnih zakona.

Indeks Srbije je za sedam posena manji od svetskog proseka. Od zemalja regiona samo je Bosna i Hercegovina lošija, sa indeksom 34, a Albanija deli 101. poziciju sa Srbijom.

Transparentnost Srbija će na konferenciji za štampu, koja se održava u Medija centru danas u 10h predstaviti detaljnije nalaze Indeksa percepcije korupcije, glavne probleme i prioritete za borbu protiv korupcije u 2023. godini.

Svi učesnici će dobiti potpun materijal o istraživanju na samoj konferenciji. Materijal će neposredno pred početak konferencije biti postavljen na sajt www.transparentnost.org.rs na stranicu posvećenu CPI.

Rezultate indeksa percepcije korupcije za 2022. poređenje sa ranijim godinama i drugim državama, kao i glavne probleme i prioritete za borbu protiv korupcije u Srbiji za 2023. predstaviće:  Bojana Medenica, izvršna direktorka  Transparentnost Srbija i Nemanja Nenadić, programski direktor Transparentnost Srbija.