Otpad nije zagadio vodu, ali…

(Last Updated On: January 16, 2018)

Gradski zavod za javno zdravlje Beograda utvrdio je da hemijske materije iz opasnog otpada nadjenog zakopanog kod Obrenovca nisu prodrle u okolne seoske bunare, izjavio je jutros ministar zaštite životne sredine Srbije Goran Trivan.

Ministar je upozorio da to ne znači da nema opasnosti da ta voda bude zagadjena, zbog čega će Zavod analizirati vodu na tom području najmanje dvaput godišnje.

Hemikalijama treba vremena da prodru do bunara, te iako sada voda u njima nije zagadjena jedinjenjima iz nadjenog opasnog otpada, “ne znači da neće biti”, rekao je ministar.

Ministarstvo zaštite životne sredine je krajem decembra saopštilo da je na području Obrenovca nadjeno 20 tona opasnog otpada, tajno zakopanog na privatnoj parceli, koji je mogao da izazove ozbiljne posledice po prirodu i zdravlje ljudi.

Trivan je na RTS naveo da iako u uzorcima vode iz tri bunara u neposrednoj okolini mesta gde je nadjen otpad, nema tragova zagadjenja zakopanim otrovom, voda iz njih se ne sme se koristiti za piće jer je hemijski i bakteriološki neispravna.

Trivan je rekao i da očekuje da će zaštita u oblasti životne sredine u Srbiji biti u potpunosti uskladjena sa standardima EU tek za tridesetak godina.

Izvor: Beta