Osnovci teže do diplome Vuk Karadžić

(Last Updated On: February 9, 2023)

Promene pravilnika za dobijanje diplome “Vuk Karadžić” (vukove diplome) za osnovnu školu predviđaju da će osnovcima od drugog do osmog razreda biti potrebno da imaju sve petice, dok se do sada za titulu “vukovca” računao uspeh od petog do osmog razreda.

Kako za Tanjug kažu u Ministarstvu prosvete, novina koja je utvrđena pravilnikom je da se ova diploma daje učeniku koji je u toku sticanja osnovnog obrazovanja i vaspitanja na kraju svake školske godine postigao odličan uspeh iz svih obaveznih predmeta, izbornih programa i aktivnosti propisanih planom i programom nastave.

U Vukovu diplomu ulaziće i to da je učenik ostvario primerno vladanje i da je dobio najmanje jednu diplomu “Dositej Obradović”.

Iz resornog ministarstva kažu da prema novim odredbama pravilnika diplomu “Dositej Obradović” dobijaju učenici za izuzetne rezultate iz obaveznog predmeta odnosno izbornog programa i ako imaju primerno vladanje na kraju školske godine.

Kako navode iz Ministarstsva prosvete, pravilnikom je predviđeno da se diploma “Dositej Obradović” stekne pored dosadašnjih nagrada na opštinskim i gradskim nivoima takmičenja, a sada može i na republičkom, međunarodnom i okružnom takmičenju.

Vukovci u umetničkim školama

Ističu da je novina i da su prvi put uvedene diplome za učenike koji postignu izvanredne rezultate u muzičkoj i baletskoj školi.

Diploma “Kornelije Stanković” je ekvivalent diplomi “Vuk Karadžić” u muzičkoj školi, a u baletskoj to je “Marija Maga Magazinović”.

Umesto diplome “Dositej Obradović” u ovim umetničkim školama biće dodeljivane diplome “Ljubica Marić” i “Dušanka Sifnios”.

Pravilo je da đaci u školama mogu da dobiju i više ovih diploma.

Kako su rekli u Ministarstvu prosvete, primena ovog pravilnika počinje od ove školske godine.

Izvor: Dnevnik