Kinesko čudo od smart telefona stiže u Evropu! Oppo

(Last Updated On: )

Novi kineski smart telefon Oppo stigao je u Evropu. Nama nedovoljno poznat, Oppo je peti najveći brend u svom sektoru u svetu, sa 8,6% ukupne prodaje. U Kini i Indiji prestigao je Apple, a u Kini je od njega bolje prodavan samo Huawei.

U Velikoj Britaniji Oppo je imao premijeru proteklog utorka, 29. januara. Sledeća je zakazana u Barseloni, na Mobile World Congress-u, najvećem sajmu mobilnih telefona.

Zanimljiva činjenica je, ako se analizira dublje, da Oppo i nije baš sasvim “nov”. Njegov vlasnik je holding BBK Electronics, koji poseduje još dva kineska brenda – Vivo i OnePlus. Iako je želja nadležnih bila da tri brenda funkcionišu odvojeno na tržištu, ostaje poslovna tajna šta je od znanja i komponenti zajedničko, što je očekivana i normalna stvar.

U Kini, i drugim zemljama Srednjeg i Dalekog Istoka, uspeh brenda Oppo zasniva se na dobrom marketing miksu, u kojem dominantnu ulogu igra umerena cena za kompetitivne tehničke karakteristike.

Oppo se pojavljuje i kao inovator, posebno u novijim i najboljim modelima, što evropskom tržištu može da bude interesantno. Ekran zauzima čitavu površinu, na primer, pošto se kamera na komandu mehanički pojavljuje, po slajder principu, sa gornje ivice. U ponudi je i super-brzo punjenje, koje 40% baterije na pojedinim modelima napuni za samo 10 minuta. Ekran je specijalnim tehnikama zaštićen od oštećenja, a najavljuje se i optički zum koji, bez gubitka kvaliteta, zumira 10 puta.

Pored prodora na evropsko tržište, u kompaniji u 2019. godini očekuju dalji rad na 5G tehnologiji i upotrebi veštačke inteligencije. Iz dobro obaveštenih izvora se najavljuje da bi upravo Oppo mogao da bude prvi telefon koji će raditi na 5G mreži. Sasvim je sigurno i da će biti razvijani smart satovi i smart slušalice. Analitičari, međutim, ocenjuju da će Oppo, u Evropi, uglavnom preuzeti deo kupaca Huawei-a. Konzervativno tržište kakvo je zapadnoevropsko sigurno će još neko vreme imati izvestan otpor prema “Made in China” proizvodima, pa će telefon novog brenda kupovati uglavnom oni koji su već lojalni marki Huawei – i to na srednjem cenovnom segmentu.