Onlajn fiskalne kase

(Last Updated On: )

Sledeća obaveza koja očekuje deo srpske privrede koji koristi fiskalne kase su – onlajn fiskalne kase. Prema najavama Ministarstva finansija, Srbija ove ili početkom 2018. godine definitivno uvodi onlajn fiskalizaciju. To znači da će svaka fiskalna kasa u svakom trenutku biti direktno povezana sa sistemom Poreske uprave.

Struka i privreda su protiv. Kažu, prepisuje se hrvatski model koji nije uticao na smanjenje sive ekonomije, a biće dodatni trošak za svakog vlasnika radnje od 250 do 1.200 evra, koliko koštaju takvi uređaji.

Privrednici u Srbiji imaju gotovo 200.000 fiskalnih kasa koje na svakih 14 dana podatke o iznosima sa računa šalju u Poresku upravu. Nove bi, bez odlaganja, u realnom vremenu dostavljale i podatke o prodatim proizvodima. Njihovo uvođenje, procenjuju privrednici, možda će koštati i sto miliona evra.

“Mi se ne slažemo sa tim, smatramo da je to nepotreban trošak privredi, ukoliko je to potrebno Ministarstvu finansija onda nek iznađe sredstva na neki drugi način pa neka nam to da besplatno i uzme ovo što smatra da nam više ne treba”, navodi Nebojša Atanacković iz Unije poslodavaca Srbije.

Ko će onlajn fiskalne kase da plati

Koliko će koštati uvođenje onlajn fisklanih kasa i ko će to da plati u Ministarstvu finansija ne otkrivaju. Navode samo da su počeli da pišu zakon i da očekuju da posle javne rasprave bude usvojen pre kraja godine.

“Prilikom izrade zakona vodiće se računa da izmene ne dovedu do znatnijeg finansijskog napora poreskih obveznika, a razmotriće se i fazno uvođenje. Osnov rešenja je elektronsko preuzimanje fiskalnih podataka iz fiskalnih kasa”, navode iz Ministarstva finansija.

Nikola Altiparmakov iz Fiskalnog saveta ističe da postoji samo jedan platiša.

“Na kraju dana samo jedan može da bude platiša a to su uvek poreski obveznici. Dakle 2004. i 2005. godine kad su uvođeni Dži-Pi-Ar-Es uređaji za bežično očitavanje postojale su subvencije za mala i srednja preduzeća, međutim to su opet platili poreski obveznici”, objašnjava Altiparmakov.

Zato Fiskalni savet traži od Vlade da najpre objavi studiju iz koje bi se videlo koliko košta uvođenje novih kasa i šta se time dobija. Podsećaju da u Hrvatskoj, koja je jedina u svetu uvela taj sistem 2013. nije poboljšana naplata poreza.

“Ni podaci iz sadašnjih fiskalnih kasa koji se dobijaju bežičnim očitavanjem ne koriste se na adekvatan način. Desetine hiljada korisnika uopšte ne šalje ni sada te izveštaje jednom u dve nedelje. Podaci koji bi se dobijali iz onlajn fiskalnih kasa bili bi praktično identični samo bi se dobijali češće, međutim, ako se ovi sadašnji ne koriste postavlja se pitanje koja bi bila korist od tih budućih”, navodi Altiparmakov.

Ideja o uvođenju onlajn fiskalnih kasa u Srbiji postoji još od 2013. godine kada je Poreska uprava, čak, raspisala pa poništila tender za njihovu nabavku.

Izvor: RTS