Od danas moguće olakšice za kredite

(Last Updated On: )

Novi propisi Narodne banke Srbije (NBS), koji bankama omogućavaju da jeftinije refinansiraju kredite građanima i odlože isplatu do 24 meseca, počinju da se primenjuju od danas, a predstavnica Sektora za kontrolu poslovanja banaka u NBS Marija Ugrčić kaže da je reč o preporuci bankama, ne obavezi, te da će banke same prema svojoj poslovnoj politici procenjivati ko će dobiti olakšice.

Ugrčić je za TV Pink precizirala da se te odluke NBS odnose na potrošačke, gotovinske i ostale kredite koji su odobreni fizičkim licima koji su se zadužili pre 18. marta ove godine, ali da se ne odnose na stambene kredite, niti na minuse po tekućem računu.

“Odluke koje je NBS donela na poslednjoj sednici Izvršnog odbora 9. jula, nisu obavezujuće za banke, one predstavljaju regulatorni podsticaj za banke, da odobre refinansiranje ili produžetak otplate poslednje rate kredita za klijente koji su se zadužili pre 18. marta”, rekla je Ugrčić.

Ističe da te odluke NBS važe za sve banke, a da je, dodaje, na svakoj banci da u skladu sa svojom kreditnom politikom, procenom rizičnog profila banke i katalogom proizvoda ponudi klijentima kreditne olakšice.

Ugrčić savetuje građane da se raspitaju na internet prezentacijama banaka u vezi sa aktuelnom ponudom olakšica i dodaje da NBS očekuje da će banke u što kraćem roku i što većem broju primeniti olakšice.

Izvor: RTV