Od 1. marta zajedničko tržište rada sa Albanijom i Makedonijom

(Last Updated On: )

Predstavnici Srbije, Severne Makedonije i Albanije potpisali su 22. januara u Skoplju, u okviru inicijative Otvoreni Balkan, dva protokola koja će omogućiti uspostavljanje slobodnog tržišta rada za zemlje članice te inicijative.

U pitanju su Protokol o sprovođenju sporazuma o uslovima za slobodan pristup tržištu rada na Zapadnom Balkanu i Protokol o povezivanju šeme elektronske identifikacije građana Zapadnog Balkana.

U ime srpske strane, ove dokumente je potpisao državni sekretar Ministarstva finansija Gojko Stanivuković, a ispred Albanije i Severne Makedonije predstavnici nadležnih ministarstava.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je pre potpisivanja protokola da će ti dokumenti omogućiti da od 1. marta stupi na snagu potpuno slobodno tržište rada zemalja Otvorenog Balkana.

On je naglasio da će zajedničko tržište rada uticati na stvaranje boljeg poslovnog ambijenta i za domaće i za strane kompanije, kao i da će doprineti prevazilaženju problema sa nedostajućom radnom snagom, ali i stvaranju tržišta radne snage od skoro 11 miliona stanovnika.

„Građani će bez posebnih procedura moći da se zapošljavaju u druge dve države pod istim uslovima kao i državljani tih zemalja, a kompanije, lokalne i strane, koje posluju u zemljama Otvorenog Balkana biće u prilici da nedostajuće kadrove pronađu na susednom tržištu, bez papiroloških i institucionalnih barijera“, objasnio je Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije.

Čadež ocenjuje da će zajedničko tržište rada biti od izuzetnog značaja zbog predstojeće poljoprivredne sezone u Srbiji i turističke sezone u Albaniji. 

Mogućnost da se zaposle u zemljama okruženja smanjiće i potrebu i želje naših ljudi da odlaze van regiona, i verujem, ublažiti ogroman problem odliva kadrova, dodaje Čadež.