Od 1. januara e-fakture obavezne za privatni sektor

(Last Updated On: November 23, 2022)

Potpredsednik Vlade i ministar finansija Siniša Mali pozvao je privrednike koji su u sistemu PDV-a da se u što kraćem roku prijave na sistem e-faktura, ocenjujući da je uvođenje sistema elektronskog fakturisanja važno jer je od ogromnog značaja za bolju likvidnost i efikasnost privrede.

Mali je na konferenciji “E-fakture za privredu: Novine u sistemu i zakonskom okviru od 2023” podsetio da je od 1. januara 2023. godine obavezno izdavanje i čuvanje elektronske fakture u transakcijama između subjekata privatnog sektora, ukoliko su u sistemu PDV-a, a da su koristi od njega ogromne.

„Zajedno možemo da kreiramo konkurentniju i atraktivniju privredu naše zemlje“, rekao je Mali, i dodao da je uvođenje e–faktura u sistem poslovanja jedan od najvažnijih reformskih poteza sprovedenih u proteklih 20 godina.

On je ocenio da je taj ogroman i važan reformski potez Vlade Srbije tokom ove godine prošao neprimetno, usled velike svetske krize i raznih drugih izazova sa kojima smo se suočavali.

Mali je ukazao i da je Srbija, kada je u pitanju uvođenje e-faktura ispred Francuske, Španije, Slovenije, koje tek planiraju da uvedu taj sistem.

On je naveo i da se u sistemu elektronskih faktura trenutno nalazi više od 10.000 korisnika javnih sredstava, odnosno da je cela država već u sistemu elektronskih faktura, ali i veliki broj privrednika, kao i 175.000 privrednih subjekata.

„E – fakture smo uveli zbog privrednika koji su to tražili kako bi unapredili poslovanje, učinili ga transparentnijim, i kako bi na kraju i povraćaj PDV dobili u kraćem vremenskom periodu“, rekao je Mali.

Ministar je istakao i da je korišćenje sistema e–faktura besplatno, da je procedura transparentna i jednostavna.

„Kada je čuvanje e-faktura u pitanju, idemo u korak sa digitalizacijom, sa novim trendovima. Troškovi su niži, ali najvažnija stvar za privredu je što ćemo uparivanjem ulazno – izlaznih faktura biti u mogućnosti da povraćaj PDV radimo u roku od 24 do 48 sati, automatski, bez dodatnih kontrola i bilo kakvih problema. Umesto da to traje, kao danas 35, 40 dana, to će trajati dan ili dva“, rekao je Mali.