Obećana pomoć penzionerima i reagovanja

(Last Updated On: )

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da će u februaru, a najkasnije početkom marta, penzionerima biti uplaćeno po 20.000 dinara.

Kako je naveo, za 20.000 dinara penzioneri neće morati da se prijavljuju, a biće isplaćene svima uključujući i poljoprivredne penzionere. “Hoćemo da se penzionerima odužimo, jer su uvek razumeli državu“, objasnio je Vučić. On je rekao da će ovaj novac biti uplaćen kao “poklon države”, a pre toga će biti značajno povećanje penzije, “više od pet odsto”. “Stopa rasta nam je u drugom kvartalu 13,4 odsto, a kada saberete prethodnu i ovu  godinu – imaćemo rast BDP od šest odsto“, rekao je Vučić u Dnevniku RTS. Predsednik je najavio da će penzionerima od 20. do 22. septembra biti isplaćeno po 50 evra, a svi građani će sredinom novembra dobiti po 30 evra.

Pomoć penzionerima marketinški trik i manipulacija

Predsednik Sindikata penzionera “Nezavisnost” Miloš Grabundžija izjavio je da obećanje da će penzioneri u februaru iz budžeta dobiti po 20.000 dinara, predstavlja markentiški trik.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je na RTS-u rekao da će ove godine penzije biti povećane za pet odsto, a da će penzioneri u februaru ili u martu sledeće godine dobiti bespovratnu pomoć od 20.000 dinara, bez obzira na visinu penzije.  Grabundžija je agenciji Beta kazao da penzioneri od predsednika Vučića pre svega očekuju da im vrati milijardu evra oduzetih pre sedam godina zbog “fiskalne konsolidacije”. 

U Srbiji ima 1.650.000 penzionera, a prosečna penzija iznosi manje od 30.000 dinara. Većina penzionera živi u nemaštini i jedva sastavlja kraj s krajem, nema ni za hranu ni za lekove, ali to ne može da bude razlog da političari manipulišu nama“, naglasio je Grabundžija.  On se zapitao zašto se tih 20.000 dinara ne isplati odmah, ako već postoji suficit u budžetu.  

Vučić već godinama manipuliše penzionerima. Prvo nam je oteo ogromne novce, a sada kobajagi brine o nama. Njegov cilj je kupovina glasova pred izbore koji će se održati na proleće sledeće godine. Međutim, njemu penzioneri više ne veruju i neće moći da ih kupi za tako sitne novce“, rekao je predsednik Sindikata penzionera “Nezavisnost”.  Naveo je da Sud u Strazburu još nije doneo konačnu odluku po tužbi penzionera iz Srbije zbog smanjivanja penzija u periodu od 2014. do 2018. godine.  “Očekujem da će država Srbija uskoro morati da vrati svaki dinar koji je ova vlast otela penzionerima“, zaključio je Grabundžija za Betu. 

Izvor: 021