Albanija, turistička destinacija

(Last Updated On: )

U potrazi za povoljnim letovanjem na moru, ne preterano daleko od kuće, srpski turisti otkrili su Albaniju. Pogodnosti vezane za putovanja u doba pandemije, koje ova zemlja nudi, dodatno su doprinele da se, uglavnom kopnom, veći broj građana Srbije uputi prema albanskim plažama.

Rute se planiraju, zbog poznate situacije na Kosovu, preko Makedonije. Posle nešto više od devet sati vožnje od Beograda i par sati manje od gradova na jugu Srbije, putnik stiže u najbliži i najveći turistički centar Drač.

Posetioci iz drugih država otkrili su turističke potencijale Albanije mnogo pre nas. Zbog predrasuda i istorijskih činjenica vezanih za složene odnose Srbije i Albanije pomalo kasnimo, pa je najbolje da vidimo šta preporučuju oni koji u Albaniji redovno provode odmor.

Stranci Albance opisuju kao izuzetno ljubazne i prijateljski raspoložene prema gostima, što je logično s obzirom na višedecenijsku izolovanost u vremenu najveće ekspanzije globalnih putovanja. Lokalni stanovnici prepoznaju međunarodni turizam kao sektor izbora i brzog napretka, pa većina Albanaca, posebno mladih, dobro govori engleski.

Britansko Ministarstvo inostranih poslova označava Albaniju kao jednu od bezbednijih zemalja u Evropi, u koju se može putovati samostalno ili porodično, sa malom decom. Poneka sitna krađa je sve što se može dogoditi turistima. Trebalo bi, međutim, imati u vidu da je Albanija na trusnom području i da su zemljotresi mogući. Britanci oceni dodaju još samo savet da se pije flaširana voda i konzumira termički dobro obrađeno meso, kako bi odmor prošao bez problema.

Plaže na Albanskoj rivijeri su među najlepšima u Evropi. Duge su, peščane ili šljunkovite, sa kristalno čistom vodom, ali i restoranima, barovima i drugim mestima za zabavu duž obale.

Inostrane agencije nude brojne aranžmane koji uključuju ture u planinskom delu Albanije. Pošto je sve relativno blizu, i naši turisti se mogu odlučiti za obilazak starih gradova, antičkih arheoloških lokaliteta, jezera, nacionalnih parkova, znamenitosti Tirane…

Naučite nekoliko osnovnih reči, ili spremite aplikaciju ili rečnik. Albanci su veoma ponosni na svoj jezik, jedinstven u Evropi, i steći ćete simpatije ako znate bar da pozdravite, izvinite se ili zahvalite na albanskom.

Savet je da budete pažljivi u vožnji na lokalnim putevima, pošto se pravila ponekad ne poštuju.

Dobro je imati izvesnu količinu gotovine kod sebe, u albanskoj valuti lek, zbog kupovine u malim prodavnicama i restoranima koji ne prihvataju kartice. Albanski kulinarski specijaliteti, napici i alkoholna pića sigurno će se dopasti gostima sa naših prostora, pošto smo geografski i istorijski, ipak, „u istoj zoni“.

Cene svega što čini odmor – od smeštaja, hrane i šopinga do obilaska muzeja su niže od očekivanih, pa je savet da iskoristite vreme, opustite se, doživite i vidite što više.