Novogodišnji Beograd

(Last Updated On: )

Obilje prazničnih programa u Beogradu nije samo namenjeno Beograđanima. Poziv je otvoren za sve koji su u prilici, da dođu i uživaju u čarima manifestacije “Beogradska zima”.

Organizatori su se tim povodom obratili novinarima i saopštili raspored decembarskih i januarskih događanja.

Sam doček Nove godine će trajati četiri dana, od 29. decembra do 1. januara, na bini ispred Narodne skupštine.

„Blaža i kljunovi” i „Miligram” će nastupiti 29. decembra, 30. „Van Gog” i Željko Joksimović, 31. „Tropiko bend”,Stiven Sigal sa svojim bendom i Lepa Brena, a 1. januara će pevati Svetlana Ražnatović. Verujemo da je program veoma atraktivan, da će privući veliki broj turista iz regiona i da će to biti razlog da turisti u Beogradu ostanu duže nego što je do sada bio slučaj, dva ili tri dana. Imaćemo priliku da uživamo i na pravi način dočekamo Novu godinu, ali to će i biti prilika da grad zaradi više jer je doček Nove godine investicija, a ne trošak – istakao je gradski menadžer Goran Vesić.

Sekretarka za privredu Tijana Maljković navela je da Grad Boegrad ove godine organizuje oko 20 odsto događaja više za Novu godinu nego prošle godine, što značajno utiče i na povećanje broja turista.

Manifestacija „Beogradska zima” počela je 5. decembra otvaranjem Trga otvorenog srca, a sutra će biti otvoren Trg bajki na Trgu ispred UK „Vuk Stefanović Karadžić” i Opštine Zvezdara. Od sutra do 15. januara svakodnevno će biti organizovano čitanje srpskih narodnih bajki.

fireworks

Beogradski novogodišnji festival će biti otvoren 18. decembra na Beogradskom sajmu, a trajaće do 30. decembra, sa svakodnevnim programom od 11 do 20 sati, a koncerti će trajati i duže. Na Trgu Nikole Pašića će 22. decembra biti otvoreno klizalište, a ono će tu biti postavljeno do kraja februara, a možda i duže, u zavisnosti od vremenskih prilika.

Trka Deda Mrazova će biti organizovana 27. decembra. Na Trgu republike će biti organizovani događaji za najmlađe, 1. januara će nastupiti Pinkove zvezdice, biće i tradicionalna Ulica otvorenog srca, u koju će biti uključena i Skadarlija. Na Trgu republike na Božić, 7. janura, biće tradicionalno lomljenje česnice, a niz dešavanja završavamo 13. januara dočekom pravoslavne Nove godine, gde ćemo ispred Starog dvora organizovati celodnevnei događaj za najmlađe – istakla je Tijana Maljković i zahvalila kompaniji „Apeks” i GSP-u, koji su omogućili da na 48 stajališta budu najavljivani događaji, kao i preduzeću „Srbijašume”, koje je poklonilo četiri velike jelke.

„Beogradskoj zimi”, dodala je Tijana Maljković, priključila se Savska promenada, a događaji će trajati do 10. januara.Tramvaj kulture će voziti od sutra do kraja februara i u njemu će biti prezentovan program ove manifestacije.

Direktor „Beokom servisa” Darko Glavaš rekao je da je komunalni sistem u Beogradu spreman za sva dešavanja u gradu.

– „Javno osvetljenje” je ove godine prvi put osvetlilo više od 15 lokacija, što je ukupno 46 lokacija koje su okićenje dekorativnom rasvetom, a sva ostala gradska preduzeća su iz svojih delatnosti doprinela da grad bude pripremljen za proslavu novogodišnjih i božićnih praznika – objasnio je Glavaš.

jelka

Pomoćnik direktora Dečjeg kulturnog centra Leontina Vukomanović rekla je da je ta ustanova pripremila divan dečji program na Beogradskom sajmu.

– Minja Subota, Manda, Boda Ninković, Dubravko Jovanović samo su neka od imena bardova našeg glumišta kada su deca u pitanju. Radnim danima su predstave za decu od 11.15 sati, a dobar potez je i to što će deca iz beogradskih vrtića organizovano dolaziti besplatno na predstave. Radnim danima će od 18 sati biti organizovan muzičko-scenski program, a biće i edukacija iz oblasti ekologije i bezbednosti dece u saobraćaju. Otvaranje je 18. decembra u 16 sati – objasnila je ona.

Nikola Andrić iz „Beogradskog sajma” kazao je da je Beogradski novogodišnji festival manifestacija od koje se očekuje da bude generator novih turističkih kretanja ubuduće.

– Najveće gradsko klizalište će se nalaziti na Beogradskom sajmu, kao i brojni dečji programi u organizaciji Dečjeg kulturnog centra. U Hali 4 će 13 dana biti organizovani različiti koncerti od 15 do 23 sata. Ovo je poklon Grada Beograda svim građanima jer je ulaz na sve događaje besplatan – objasnio je Andrić.

Vršilac dužnosti direktora Turističke organizacije Srbije Marija Labović  istakla je da su Grad Beograd, TOS i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacija pripremili spot kojim se pozivaju gosti iz zemlje i regiona da nas posete i uživaju u novogodišnjem spektaklu. Spot traje 30 sekundi i snimljen je na srpskom, kao i jezicima zemalja u kojima će biti emitovan, a to je Bugarska, Makedonija, Slovenija, Bosna i Hercegovina, Turska i Rusija.

Izvor: beograd.rs