Novi trend – prljavi velnes

(Last Updated On: March 31, 2023)

Sa željom da uspostave što kompletniji kontakt sa prirodom, pristalice zdravog načina života okreću se svemu što ona nudi. Na red je, tako, došla zemlja, ili blato, koji utiču sve više na turističku i banjsku ponudu širom sveta, ali i na ponude postojećih i novih fitnes i velnes centara.

U naučnim krugovima pojavila su se istraživanja koja potkrepljuju značaj direktnog kontakta sa zemljom i njen uticaj na ljudsko zdravlje. Stručnjaci insistiraju na podacima da je zemljište živi ekosistem, pun mikroba koji od postanka planete rade svoj posao. Oni doprinose kruženju hranljivih materija koje dolaze do biljaka, a ceo proces omogućava sakupljanje ugljenika iz atmosfere.

Dodatni argument je dosadašnji život ljudske vrste, koji je bio čvrsto vezan za zemljoradnju i stočarstvo tokom 99% vremena na skali evolucije.

Kontakt sa tlom pozitivno utiče na fizičko i mentalno zdravlje, ali šta učiniti kada je čovek devastirao zemljište i kada ono, po svojim karakkteristikama, ne liči više na nekadašnje.

Pristalice prljavog velnesa savetuju da se aktivnosti na zemljištu odvijaju samo sa ispitano zdravom zemljom i blatom. Oni se na istom poslu sreću sa regenerativnom poljoprivredom, čiji je prvi zadatak obnova kvaliteta zemljišta. Etiketa „organsko“ na hrani već je dobila moćnog konkurenta – etiketu “regen-certified”, odnosno „sertifikovano u skladu sa regeneracijom“. Ovakve namirnice tražiće ubuduće samosvesni pripadnici novih generacija, sigurni da dobijaju najbolje.

Kontakt sa tlom u velnes i fitnes centrima otvara mogućnosti za kreativan pristup. Posetioci se mogu „kupati“ u zemlji ili blatu u čijem sastavu su zdravi mikrobi. Na otvorenom, direktan kontakt sa zemljom može se kombinovati sa plivanjem na divljim vodama, slikanjem ili fotografisanjem, muzikom, ili se, jednostavno, mogu organizovati originalne šetnje bez obuće.

Na farmama koje su posvećene regeneraciji tla već se nude sadržaji kao što su preskakanje naramaka sena i trka oko posuda sa tek pomuženim mlekom, meditacija u šumi, hodanje po potocima ili plivanje u zoru, neposredno pred izlazak sunca. Tu su i edukativna predavanja, branje voća i povrća onakvog kakvo jeste, sa primesama zemlje, traženje divljih plodova, pečuraka, lekovitog bilja u okruženju…

U banjama se terapija blatom i glinom sprovodi dugi niz godina – banjski lekari su tako među prvima, nenamerno, postali promoteri novog trenda.