Nove vojvođanske sorte grožđa

nove sorte grozdja
(Last Updated On: October 12, 2019)

Dve države, dve  geografski slične regije u zajedničkoj saradnji uz pomoć svojih privrednih komora održale su  promociju i degustaciju hrane i vina, 2.oktobra 2019 godine, u restoranu „Kubo“ u Novom Sadu.

Privredna komora Vojvodine i  Hrvatska privredna komora su održale  promociju novonastalih sorti grožđa (Probus, Sila, Neoplanta, Petra, Panonija, Kosmopolit) i njihovih proizvođača. Neki od istaknutih proizvođača vinove loze i vina su: Institut za vinogradarstvo i vinarstvo (Sremski Karlovci),  Vinarija Živanović,  Mrđanin, Petrović i ostali. Kao i proizvođači iz Ledinaca (Vinarija Antonijević), iz Male Remete (Vinarija Deurić), iz Temerina (Vinarija Vindulo) kao i mnogi drugi. Poseban gost na ovom događaju bio je jugoslovenski kuvar Stevo Karapandža.

Ovu priliku iskoristio je predsednik PKV  Boško Vučurević da istakne brojčano koliko AP Vojvodina učestvuje u  obradi zemljišta pod vinovom lozom  u Republici Srbiji i da taj broj iznosi 22,7 %.

Predsednik  HGK- Županijske komore Rijeka prof. dr Vidoje Vujić rekao je da će na ovogodišnjem Sajmu turizma u Novom Sadu biti potpisan i Sporazum o saradnji sa PKV-om.

Vlasnik vinarije „Vindulo“ Laslo  Dujmović, rekao je  da su pre 16 godina prihvatili odlične sorte grožđa sa Instituta  iz Sremskih Karlovaca, koje su nastale sa ciljem da se stvore nove, otpornije sorte  vinove loze koje se ne prskaju, odnosno  koje su deliminično  otporne ili tolerantne na gljivična oboljenja, te su napravljenje sa mogućnošću ranog sazrevanja i  davanju kvalitetnog vina.
 
Jedan od učesnika iz susedne Republike Hrvatske bio je i Franjo  Toljanić iz Poljoprivredne zadruge „Gospoja“ (Vrbnik) sa Krka. Njegova zadruga postoji već 25 godina i veoma je zahvalan na pozivu  da učestvuje na ovakvom događaju.


Posebno mi je zadovoljstvo biti na ovom skupu i učestvovati  na Sajmu turizma  i ono što mi nudimo predstaviti u Novom Sadu.  Večeras imamo priliku da predstavimo jedan deo naše gastronomije. Kao što su svi turisti dobrodošli na Kvarner, tako je i saradnja između komora nama veoma bitna.

Franjo Toljanić, Krk

Pored slavnog kuvara Karapandže, specijalni gosti su bili i kuvari i vinari iz Hrvatske, delegacija Privredne Komore Republike Srpske, kao i predstavnci TO Republike Srpske, Udruženje banjskih gradova Republike Mađarske  i Regionalna Privredna komora Maravsko-šleske  oblasti iz Češke Republike.