Novac iz COSME programa

(Last Updated On: )

COSME program otvorio je prvi javni poziv za dostavljanje predloga projekata malih i srednjih preduzeća koji će se finansirati u okviru ovog programa. Javni poziv je namenjen za projekte koji se odnose na proizvode bazirane na inovativnom dizajnu i visokim tehnologijama.

Rok za dostavljanje predloga projekata je 14. april 2016. godine, a pravo učešća ostvaruju mala i srednja preduzeća svoje proizvode zasnivaju na inovativnim dizajnerskim rešenjima (samostalno i u konzorcijumu), ali i univerziteti, istraživački instituti i dr.

Ovaj javni poziv odnosi se samo na jednu komponentu COSME programa, dok će javni pozivi za ostale tri komponenete biti raspisani u narednom periodu, o čemu će Ministarstvo privrede, kao nosilac programa, blagovremeno obavestiti javnost.

Više informacija o ovom javnom pozivu, načinu i dokumentima koji su potrebni za prijavu svi zainteresovani mogu pronaći na linku:
https://ec.europa.eu/easme/en/cos-design-2015-3-06-design-based-consumer-goods-ii

COSME program je program Evropske unije za konkurentnost malih i srednjih preduzeća u zemljama članicama i zemljama kandidatima sa budžetom od 2,3 milijarde evra za period od 2014-2020. godine.

Ovaj program omogućava malim i srednjim preduzećima bolji pristup izvorima finansiranja, pruža podršku internacionalizaciji i pristupu stranim tržištima, podstiče stvaranje povoljnog poslovnog okruženja za razvoj konkurentnosti i afirmiše kulturu preduzetništva.

Srbija je potpisivanjem sporazuma sa Evropskom unijom novembra prošle godine omogućila finansiranja aktivnosti koje imaju za cilj podizanje konkurentnosti i osnivanje i rast malih i srednjih preduzeća u Srbiji.