Nova lista lekova

lista lekova
(Last Updated On: September 24, 2016)

Danas, 24. septembra, stupa na snagu nova lista lekova, sa 102 medikamenta koji se izdaju o trošku države, i to su takozvani generički i originalni lekovi.

Prethodno je Vlada Srbije usvojila predlog o proširenju Liste lekova koji se izdaju o trošku države, prenela je Radio televizija Srbije.

Do kraja godine na Listi lekova očekuju se i inovativni lekovi, obećavaju nadležni.

Predstavnik Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Petar Stajković o listi koja je danas stupila na snagu kaže sledeće:

“Šezdeset osam lekova predstavljaju terapijsku alternativu lekova koji već jesu na listi jer se radi o izuzetno značajnim lekovima za maligna obeljenja, HIV, za lečenje steriliteta, i napravljen je veliki iskorak”, rekao je Stajković.

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar nedavno je najavio da će do kraja godine biti uvedeni inovativni lekovi na pozitivnu listu i da se prave novi rasporedi i prioriteti uvođenja tih medikamenata do 2020. godine.

Prema njegovim rečima, ima više od 100 zahteva za uvođenje inovativnih lekova jer taj problem nije rešavan više od četiri godine.

Inovativni su oni lekovi koji sadrže supstance koje do sada nisu korišćene u medicini, ili zbir supstanci koje se koriste pojedinačno ali ne u toj kombinaciji.

Izvor: Beta