Sniženje cena – za i protiv

(Last Updated On: September 25, 2016)

Jedna od najsloženijih marketing odluka pred proizvođačima i prodavcima je sniženje cena. Da li je i kada dobro sniziti cene, i tako privući kupce, zavisi od mnogih okolnosti, individualnih za konkretan biznis i uslove u kojima posluje.

Kratkotrajni pozitivni efekti sniženja koja privlače kupce i povećavaju prodaju na dugi rok imaju ne baš predvidive posledice. Prvo, može se desiti da vas kupci napuste čm odlučite da vratite cene na stari nivo. Drugo i najvažnije – zainteresovani vaše snižene cene doživljavaju kao realne tržišne i smatraju da je prava vrednost upravo tolika. Kao posledica navedenog, na kraju, imidž vašeg brenda biva trajno narušen, ma šta uradili.

snizenje

Šta onda činiti? Stručnjaci savetuju nekoliko strategija.

Uspostavite poverenje pre nego što varirate cene na bilo koji način. Ono što može da podnese dobro pozicionirani brend ne mogu sebi da dozvole početnici. Za građenje poverenja potrebno je upotrebiti sva raspoloživa marketing sredstva – od društvenih mreža do ličnih odnosa sa kupcima.

Napravire ponovo targetiranje najboljih kupaca. Obratite se onima koje ste možda zaboravili, a pokazalo se da su lojalni brendu. Ne započinjite nove programe i kampanje sve dok u potpunosti ne analizirate stare, uključujući baze podataka. Kada budete “na sigurnim nogama” i sa dovoljno znanja možete razmisliti o sniženjima i grupi kojoj su ona upućena.

Budite lojalni onima koji su vama lojalni. Biće vaš oslonac i u sniženjima i u ponovnim podizanjima cena, kada ćete im ponuditi dodatne pogodnosti i usluge.

Pažljivo odlučujte o cenama u vreme krize, u zavisnosti od toga koliko ste moćni. Morate ih spustiti, ali u tom trenutku očekujte i upad konkurencije u tržišnu nišu. Bitka za kupce koji prave restrikcije u svojim troškovima je najteža.

Univerzalan savet, posle navedenih konkretnih glasi – neka vam cilj obaranja cena ne bude brza zarada. Poštujte pravila brendiranja i lojalne kupce da biste i prilikom podizanja cena ostali u igri.